KAMER Vakfı Van Şube Başkanı Esra Gürcan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaptıkları saha çalışmasında, son 10 yıldaki 'çocuk gelin' oranının, toplam evliliklerin yüzde 33'ü civarında olduğunu belirtti.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde faaliyet gösteren KAMER Vakfı, yaptıkları anket çalışmasını açıkladı. Son 10 yılda evlilik yaşını araştırmak için yaptıkları 30 soruluk anket çalışmasında 23 ilde 60 bin kadın ile birebir görüştülerini belirten KAMER Vakfı Van Şube Başkanı Esra Gürcan, bu çalışmayı 7 ayda tamamladıklarını söyledi.
Yapılan çalışmalarda sonucunda son 10 yıldaki 'çocuk gelin' oranının yüzde 33 civarında olduğunu belirten Gürcan, "Son 10 yıl içinde 54 çocuğun 12 ve daha küçük yaşta, 2 bin 217 çocuğun 13-15 yaş aralığında, 4 bin 711 çocuğun ise 16-17 yaşlarında evlendirildiklerini göstermektedir. Son 10 yılda çocuk gelin oranı yüzde 33 civarındadır. Van'da son 10 yılda çocuk gelin oranı yüzde 21.2 civarındadır" dedi.
'TEDBİRLER ALINMALI'
Çocuk gelin sorunu aşmak için önerilerde bulunan Gürcan, "Mülki amirler en kısa zamanda muhtar, jandarma, öğretmen ve imamlarla işbirliği yaparak çocuk gelinler konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratmalı tüm il, ilçe ve köylerde bu evlilikleri önleyici tedbirler almalıdır. Demokrasinin yolu kadının insan haklarından, cinsiyet eşitliğinden geçer" diye konuştu.
Gürcan yaptığı yazılı açıklamada, Siirt'te ölen 14 yaşındaki Kader Erten olayına da değinerek, "Eğer bir ülkede 11.5 yaşında evlendirilmiş ve 14.5 yaşında iki çocuk sahibi iken ölmüş bir kız çocuğundan bahsediliyorsa bu hepimizin utancı olmalıdır. Deneyimlerime dayanarak Erten olayının intihar değil cinayet olduğunu düşündüğümü söyleyebilirim. Bu olay bütün boyutlarıyla incelenmelidir. Erten'i 11.5 yaşında evlendiren ailesi, onunla evlenen erkek, koca askerde iken yaşananlar, çocuğun erken doğup doğmadığı mutlaka sorgulanmalıdır" dedi.

GÖ(FE/SS)