Recep DEMİRCİ/ ERZİNCAN, () - ERZİNCAN’ın Kemaliye ilçesinde bu yıl düzenlenen 36’ncı Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenliğine 'Base Jump' ve 'Rope Jump' atlayışları damga vurdu. Karanlık Kanyonda 500 metre yükseklikten atlama yapanları izlemenin bile zor olduğuna dikkati çeken Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Dünya'nın en yüksek köprüsünü Karanlık Kanyona inşa edeceğiz" dedi. 
Erzincan'a 170 kilometre uzaklıkta 2 bin 400 kişinin yaşadığı Kemaliye (Eğin), bu yıl 36’ncısı düzenlenen Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Şenliklerini izlemek için yüzlerce yerli ve yabancı turist geldi. Dünyanın 17 ülkesinden 40 ve Türkiye'den 200 sporcunun katıldığı şenliklerin açılış programında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Vali Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Avrupa Birliği Bakanlık Müsteşarı Ahmet Yücel, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de hazır bulundu. Bakan Cevdet Yılmaz, açılış töreninin ardından Base Jump atlayışlarının yapılacağı Karakoçlu Köyü yakınlarındaki zirveye çıktı. Bakan Cevdet Yılmaz sporcuların ulaşımını sağlayan 500 metre uzunluğundaki çelik halatlı teleferik başında durarak ilginç atlayışları yakından izledi. Karasu nehri üzerindeki 'Sırat on Fırat' adı verilen çelik halatlı teleferikten atlayan sporculardan bazıları paraşütle iniş sırasında hedefi tutturamayınca Karasu Nehrine düştüler. Suya düşen sporcular çevrede önlem alan botlardaki ekipler tarafından sudan çıkarıldı.
Karanlık Kanyonda incelemelerde bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bir gazetecinin 'Sizde yapmak ister misiniz?' sorusuna "Hiç mümkün değil. Görüyorsunuz bakmak bile zor gerçekten. Bunlar uç sporlar. Herkesin yapabileceği işler değil. Yapanlarında çok özel şartlarda eğitimli insanlar olması gerekiyor" dedi. Bakan Yılmaz şöyle devam etti: "Türkiye’nin muhteşem yerlerinden biri. Türkiye’de bu atlayışların yapılabileceği tek yer. Yurt dışından ve Türkiye’den sporcuların atlayışları gerçekleştirdiği yer. Muhteşem bir tabiat, hem tarihi ve kültürel değerleri ile hem de bu muhteşem doğası ile Kemaliye'nin çok özel bir konumu ve potansiyeli var. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu’ndan başlayarak bu potansiyel tüm Türkiye’ye ve Dünya’ya yayıldı. Kalkınma Bakanlığı olarak, kalkınma ajansımız kanalı ile burada bir fizibilite çalışması yapıyoruz. İnşallah dünyanın en yüksek köprüsünü Karanlık Kanyona inşa edeceğiz." Atlayışları izlemek için Kemaliye'ye gelen Erzincan'ın efsane Valisi Recep Yazıcıoğlu’nun kızı Necla Yazıcıoğlu, "Enteresan bir hüzün sürekli dua ediyorum. Ruhuna gönderiyorum. Ama eminim oda yanımda. Şu anda olsaydı Kemaliye’nin hem kültür hem spor şenliklerini bu şekilde düzenlendiğini görseydi eminim çok mutlu olacaktı. Hangi ile gidiyorsa o ilin potansiyeli ne ise onu aktif hale getirmek konusunda müthiş bir enerjisi vardı. Şu anda burada olsa idi base jump mutlaka yapardı" dedi.
Yabancı sporculardan İngiliz Lewis Jones ilk kez atlayış yapmak için geldiğini belirterek Kemaliye'nin yükseklik ve manzara açısından çok güzel olduğunu ve atlayış ile düşüş arasındaki sürenin uzun olması yüzünden ideal bir yer olduğunu bildirdi.

FOTOĞRAFLI