Gürkay GÜNDOĞAN- Cenk TOPCU/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'ta alışveriş merkezi yapılan alanda kaldırımın inşaat alanına dahil edilip araç yolunun bariyer çekilerek yayalara tahsis edilmesi tepki çekti.
Bünyesinde 69 mağaza, 5 sinema salonu, 14 kafe bulunacak alışveriş merkezinin yapımına, Mithatpaşa Mahallesi Bülent Ecevit Caddesi üzerindeki 48 bin 580 metrekarelik alanda başlandı. Firma, güvenlik önlemleri kapsamında geçen 15 Nisan'da Aziziye Caddesi'nden Bülent Ecevit Caddesi'ne bağlanan araç yolunu trafiğe kapattı. Ayrıca Bülent Ecevit Caddesi'ndeki kaldırım inşaat alanına dahil edilip kapatıldı. Caddedeki araç yolunun bir bölümü de plastik bariyer çekilerek yayalara tahsis edildi. Firmanın bu işlemi, Ankara yönünden şehre girişte kullanılan araç yolunun daralmasına yol açtı.
İŞADAMI VALİLİĞE BAŞVURDU
İşadamı Niyazi Ekşi, inşaat alanındaki çalışmalar nedeniyle halkın kullanımına tahsis edilen kamuya ait kaldırım ve araç yoluna kazık çakmak ve çit çekmek suretiyle tecavüzde bulunulduğu gerekçesiyle söz konusu işlemin men'i talebiyle Zonguldak Valiliği İl İdare Kurulu'na başvurdu.
'İŞGALİYE ÜCRETLERİ ÖDENEREK YAPILDI'
Vali Yardımcısı Hasan Yaman imzasıyla 6 Mayıs'ta Ekşi'ye gönderilen cevapta, söz konusu inşaat alanında Kadastro İl Müdürlüğü'nce inceleme yapıldığı ve inşaat alanının yaklaşık 3 bin metrekare dışına çıkıldığının belirlendiği bildirildi. Söz konusu işlemlerin belediye ile firma arasında 18 Kasım 2013'te imzalanan protokol gereği güvenlik önlemleri kapsamında yapıldığı belirtilen yazıda, şöyle denildi:
"İnşaat alanındaki çevre mahallelere yangın ve hastalık anında itfaiye aracı ve ambulans geçişi için gerekli tedbirlerin alındığı, ana yolda trafik güvenliğini tehlikeye sokmayacak şekilde güvenlik önlemleri alınarak trafik işaretçileri ve levhaların konulduğu, söz konusu kapatma ve daraltma işlemlerinin inşaat yapımına devam edilebilmesi için alınan önlemler çerçevesinde ve gerekli izinler doğrultusunda işgaliye ücretleri ödenerek yapıldığı, inşaatın tamamlanmasının ardından söz konusu yerlerin inşaat firmasınca tekrar kamuya kazandırılacağı ve şikayet konusu söz konusu müdahalenin, 'Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a göre yapılmış bir tecavüz olarak değerlendirilemeyeceğinden davacı tarafından yapılan talebin reddine karar verilmiştir."
'İNŞAATIN GÜVENLİĞİ VAR AMA HALKIN GÜVENLİĞİ YOK'
Niyazi Ekşi, karara tepki gösterdi. Firmanın tapu alanı dışına çıkarak halkın can güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde inşaat yaptığını ileri süren Ekşi, şöyle konuştu:
"Aziziye Caddesi'ni komple kapattılar. Tapu alanı dışına çıktılar. Mahallenin ara sokaklarının uzunluğu 6 metreyken firma inşaatla 3 metreye düşürdü. İnşaatın güvenliği için halkın güvenliğini tehlikeye soktular. İmar kanunu gereği hiçbir kamu kuruluşu buna izin vermemeli. AVM inşaatı için kamu alanına tecavüz edilmesini doğru bulmuyorum. Valilik, protokol imzalandığını söylüyor. Ama vatandaşı düşünmüyor. Vatandaş yoldan yürüyor. Bir araba çarpsa bunun hesabını kim verecek. İnşaatın güvenliğini almışlar ama halkın güvenliği yok. Savcılığa da başvurdum. Gelecek cevaba göre bakanlığa, başbakanlığa kadar gideceğim."

GG,CT(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)