KAHRAMANMARAŞ'ta, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri dün Suriyelilere ait işyeri ve araçlarına zarar veren gruba tepki göstererek sağduyu çağrısında bulundu.
Kahramanmaraş'ta, dün sosyal medyada örgütlenerek sokağa çıkan çok sayıda kişi "Suriyelileri istemiyoruz" diyerek eylem yaptı ve Suriyelilere ait iş yeri ve araçlara zarar verdi. Polisin müdahale ettiği ve gün boyu süren olayların ardından bugün önlemlerin artırıldığı kentte, benzer durumların yaşanmaması için çeşitli kesimlerden sağduyu çağrısı yapıldı.
Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammet Gevher, Müslümanların birbirlerine böylesi durumlarda yardım etmeleri gerektiğini belirterek, "Bu olaydan üzüntü duyduk. Bu olayların bir daha yaşanmaması hepimizin umududur. Düşmeyen, yanılmayan sadece Allah'tır. Onun için belki burada bulunan Suriyeli kardeşlerimizin, hepimizin bir takım hataları olabilir. Ülkemizde bu tür olaylar bizim inancımıza, örfümüze, adetimize, aile yapılımıza ve misafirperverliğimizle bağdaşmıyor. Ama insandır o hata yapar, o hata yapanlar da belki gençlerimizdir. Bir hata yapmışlardır, delikanlılıktır. Böyle bir durumla karşı karşıya gelmişlerdir. Ama bunları da tövbe istiğfar ederek bu Ramazan gününde bu hatalarından dönerek bu kardeşlik havamızı bozmamalarını, kim olursa olsun ekmek parası vermek için, onlara sıcak bir çorba vermek için gayret sarf etmeliyiz" dedi.
Merkez Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise benzer olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunarak şöyle konuştu:
"Suriyeli mültecilerimizi misafir olarak görmek lazım. O insanlar evlerini, yurtlarını kaybetmişler ve buralara gelme durumunda kalmışlar. Dolayısıyla Kahramanmaraşlı insanlarımız misafirperver ve anlayışlıdır. Ufak tefek eksiklikler, yanlışlıklar olsa da onları güzel karşılayacak durumda olan insanlardır vatandaşlarımız. İnşallah böyle bir olay bir daha olmayacaktır. Hemşerilerimiz sağduyuyla, merhametle davranacaklardır. Hoşgörü anlayış içerisinde misafir diyelim o arkadaşlara, anlayışla karşılayacağız ve hep beraber yardım edeceğiz."
Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz de dün yaşananları tasvip etmediğini ifade ederek, "Bu Ramazan ayında böyle bir olayın olması bizler için gerçekten üzücü ve rencide verici bir olaydır. Kahramanmaraşlıları bu tür olaylara karşı daha sağduyulu ve sakin düşünmelerini istiyorum. Suriyeli kardeşlerimizden de rica ediyoruz biraz da dikkatli olsunlar. Bu tür gerginliklerden kentimizin zarar göreceğini düşünüyorum. Daha yumuşak ve sevecen davranılmasını istiyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI