Mücahit YOLCU / KAHRAMANMARAŞ, () - DOĞA Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü tarafından 2000 yılında doğaya bırakılan 72 kızıl geyiğin sayısı 300'e ulaştı. 30'arlı gruplar halinde dolaşan kızıl geyiklerin yaşlıları, 5 bin lira karşılığında avcılar tarafından avlanabiliyor.
1986 yılında Kahramanmaraş'a getirilen 2 kızıl geyiğin sayısı, üremeleri sonucu 2000 yılında 72'ye ulaştı. Geyikler bu tarihte Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü tarafından Andırın İlçesi'ndeki Başkonuş Yaylası'nda doğaya salındı.  Başkonuş Yaylası ile Geben ve Sır barajları çevresinde yaşayan geyiklerin sayısı 300'e ulaştı. Ortalama 15 yıl ömürleri olan geyiklerin yaşlıları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından 5 bin lira karşılığında avcılara avlattırılıyor.
Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, doğadaki geyiklerin yaşlılarının avlattırarak hem avcılığa teşvik, hem de genç geyiklerin korunduğunu belirtti. Kalınkütük şunları söyledi:
"Başkonuş Yaylası'nda 36 çift kızıl geyiği doğaya bıraktık. Şu anda sayıları 300'e ulaştı. Geyikler, 30'arlı guruplar halinde Başkonuş Yaylası, Geben ve Sır barajları çevresinde dolaşıyor. Geyiklerin 15 yıl gibi bir ömrü var. Geyik yaşlandıkça boynuzdaki çatal miktarı da artıyor. Yani avcı, en yaşlı geyiği vurmak istiyor. Çünkü avcı, geyiği boynuzu ve derisi için vuruyor. Dolayısıyla en yaşlı geyiği biz avlattırıyoruz. Avcıdan, ayladığı geyik başına yaklaşık 5 bin lira para alınıyor. Bunun da yarısını o civardaki köyün tüzel kişiliklerine koruma amaçlı veriyoruz. Yani avdan sağlanan gelirin yarısını köyün tüzel kişiliklerine vererek köyün ihtiyaçlarında harcanmasını sağlıyoruz. Bu sayede bölgedeki köylüler geyikleri de koruyor."
KAHRAMANMARAŞ'TA GEYİK AVI DÜŞÜK
Yavru ve dişi geyiklerin avlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Kalınkütük, Kahramanmaraş'ta geyik avına ilginin düşük olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Biz bunu, turizm bölgelerinden uzak olmamıza bağlıyoruz. Bu av Antalya’da da yapılıyor. Orada bir geyik 20 bin liraya avlattırılırken, Kahramanmaraş'ta 5 bin lira. İlimize bir defa İspanyol avcı geldi. Ona 2009 yılında 9 bin liraya avlattık. Bölgemizde ava sonbaharda izin veriyoruz."
MY(HK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)