KAHRAMANMARAŞ’ta görev yapan ve kendilerini 'Bağımsız Avukatlar' olarak adlandıran bir grup avukat, Adli Kolluk Yönetmeliğinin değiştirilmesini protesto etti.
Adliye binası önünde öğle saatlerinde toplanan 30 avukat, yönetmelik hakkında gerek yazılı gerekse de görsel basında ciddi bir bilgi kirliliği oluştuğunu öne sürdü. Avukatlar adına açıklama yapan Avukat Barış Antürk, "Yargılama sürecini doğrudan ilgilendiren bu konunun açıklığa kavuşturulması önce biz avukatlara, daha doğrusu vicdanı hür tüm hukukçulara düşmektedir" dedi.
17 Aralık'ta Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla soruşturma başlatıldığını hatırlatan Antürk şunları söyledi:
"Fakat henüz bu soruşturma devam ederken yargıya müdahale sayılabilecek bir şekilde adli kolluk yönetmeliğinde değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişikle; en üst dereceli kolluk amirinin adli olayları, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirmesi istenmektedir. Bunun yanında; soruşturmaların aşamaları hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından başsavcı vekili aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcısına yazılı olarak bilgi verilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu değişiklikler en başta hukukun genel ilkelerine, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan kuvvetler ayrılığına, anayasamıza, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun temel ilke kuralları ile Adli Kolluk mevzuatına aykırıdır. Getirilen bu düzenleme, Türk Milletinin bağımsız yargıya emanet ettiği yargılama yetkisinin yürütme organı tarafından gasp edilmesidir. Dolayısı ile Kuvvetler Ayrılığı ilkesi açıkça ihlal edilmektedir."
Açıklamanın ardından avukatlar, sessizce dağıldı.