KAHRAMANMARAŞ Barosu Başkanı avukat Metin Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun konuşmasına gösterdiği tepkinin doğru ve yerinde olduğunu öne sürdü. Bu toplantıların siyasileri dövme ve hizaya getirme arenasından çıkarılması gerektiğini belirterek, “Bu günkü konuşması incelendiğinde çok yoğun bir şekilde hiç hukuki alana girmeyen, bir yargısal faaliyet niteliği taşımayan, hak ve özgürlüklerle alakalı olmayan birçok alanla ilgili; sanki bir muhalefet lideri gibi çok yoğun eleştirileri dile getirildiğini görmekteyim” dedi.
Kahramanmaraş Barosu Başkanı Avukat Metin Doğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Danıştay’ın 146’ncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törendeki değerlendirmelerin adeta hükümeti bir hizaya sokma, hizaya çekme niteliği taşıdığını söyledi. muhabirine telefonda açıklama yapan Metin Doğan, bu tür toplantılarda hükümetin, siyasetçilerin ve yasama organlarının yoğun eleştiri bombardımanına tabi tutulduğunu belirterek, “Sayın Başbakan’ın tepkisi, bu tür törenler bütüncül olarak değerlendirildiğinde çok doğru ve yerinde bir tepkidir. Çünkü yüksek mahkemelerde yapılan törenler adeta bir siyasileri, yöneticileri dövme alanı haline dönüştürülmüştür. Bu törenlerde siyasete ayar verme dozajında olan konuşmaların halkımız tarafından da çok yoğun tepkiyle karşılandığı herkesin malumdur. Bu nedenle sayın Başbakan da, gerek Anayasa Mahkemesi’nde yapılan törenden sonraki değerlendirmelerinde, gerekse bugün Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde Barolar Birliği Başkanı’nın konuşmasına yönelik tepkisinde haklıdır. Çünkü gerek Barolar Birliği Başkanı, gerekse yüksek yargının temsilcileri adeta bu arenaları, bu tür toplantıları fırsat bilerek idareyi, seçilmiş hükümeti, zaman zaman da yasama organını çok yoğun eleştiri bombardımanına tabi tutmaktadır. Bu eleştirilerin dozu zaman zaman iftira ve hakaret boyutuna ulaşmaktadır” dedi.
Metin Doğan, Fevzioğlu’nun muhalefet lideri gibi çok yoğun eleştirilerde bulunduğunu ifade ederek, “Bu nedenle bu günkü konuşması incelendiğinde çok yoğun bir şekilde hiç hukuki alana girmeyen, bir yargısal faaliyet niteliği taşımayan, hak ve özgürlüklerle alakalı olmayan birçok alanla ilgili; sanki bir muhalefet lideri gibi çok yoğun eleştirileri dile getirildiğini görmekteyim. Başta Van depremiyle ilgili değerlendirmeler olmak üzere kamuoyunda birçok konuyla ilgili yapılan değerlendirmeler adeta hükümeti bir hizaya sokma, hizaya çekme niteliği taşımaktadır” diye konuştu.
Barolar Birliği Başkanı Fevzioğlu’ndan avukatların sorunlarıyla ilgili konuşma yapmasını beklediklerini belirten Doğan, benzer toplantılarda siyasetçilerin dövme veya hizaya getirme arenalarından çıkarılması kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Tabi ki demokrasilerde eleştiri yapmak ve eleştiriye tahammül etmek bir kültürdür ama eleştiri yapmak hiçbir zaman için siyasetçiyi dövmek, ona hakaret etmek, onu seçen iradeyi yok saymak anlamına gelmemelidir. Ama görünen odur ki; bu zamana kadar yüksek mahkemelerde yapılan konuşmaların hepsi değerlendirildiğinde bunlar eleştiri sıralarının çok ötesinde; siyasetçiyi dövme, siyasetçiye ayar verme, siyasetçiyi hizaya sokma gibi bir mantık kurgusu içerisinde yapılmaktadır. Biz bu nedenle bundan sonraki toplantılarda herkesin demokrasiye ve halkın iradesine saygı duyacak şekilde açıklamalar yapmalarını ve buraların bir an önce siyasetçiyi dövme arenasından çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz.”

MY (HK/AAA) (FOTOĞRAFLI)