Ramazan ÇELİK/HATAY, ( )- HATAY'ın Arsuz ile Samandağ İlçesi sahillerinde başı sert cisimle ezilerek ölüme terk edilen Caretta Caretta ve Chelonia Mydas kaplumbağaları, Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi Kurtarma ve Araştırma Merkezi'nde (DEKİYM) tedavi edilerek yaşatılmaya çalışılıyor. 1 yıl içerisinde merkeze getirilen 10 kadar kamplumbağadan sadece 3-4'ü hayatta kalabiliyor.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve korumaya alınan türler arasında yer alan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas kaplumbağalarının uğrak yerleri arasındaki  Samandağ ve Arsuz sahillerinde, her yıl başı ezilmiş kaplumbağalar bulunuyor. MKÜ
Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve DEKİYM Müdürü Doç.Dr. Enes Altuğ, her yıl merkeze ortalama 10 yaralı kaplumbağa geldiğini belirterek, şöyle dedi:
"Hepsinin kafaları aldıkları ağır darbelerle parçalanmış şekilde yaralanmış oluyor. Vicdan sahibi hiçbir insanın böyle öldürücü darbelerle hayvanlara zarar veremez."
"ÖLDÜRME KASTIYLA YAPILMIŞ"
Merkezde yaralı getirilen kamplumbağaları iyileştirmek hem de onları yeniden sosyal hayata uyum sağlamaları için rehabilite etmek için çalıştıklarını kaydeden Altuğ şunları söyledi:
"Bölgemize yuvalamak üzere Caretta Caretta ve Chelonia Mydas'lar yoğun geliyor, yuva yapıyor. Bunların yumurtlama sezonları mayıs-haziran gibi başlıyor ve yumurta bırakmaya eylül ayına kadar devam ediyor. Bu arada Caretta'lar etçil oldukları için ballıkçıların ağlarına takılabiliyor ve bu ağlara takıldıkları zaman bilinçsiz bir şekilde bu hayvanları aslında merkezimize ilk yardım amaçlı bildirmeleri gerektiği halde aksine gördüğünüz gibi kafaları parçalanmış, öldürülürcesine, öldürmek kastıyla darbeler uygulanmış. Bunları tasvip etmiyoruz ve bunlar gördüğünüz gibi yoğun bir tedavi gerektiriyor, operasyon gerektiriyor. Ciddi bir tedavi masrafları var, yoğun bir iş gibi bakımı var. Bunları merkezimizce ve Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlkyardım, Tedavi, Kurtarma ve Araştırma Merkezi'nde ilk yardım ve bakımlarını uyguluyoruz."
"3-4 TANESİNİ KURTARABİLİYORUZ"
Tedavi merkezinin 2010 yılında kurulduğunu belirten Altuğ, kuruldukları günden bu yana bölgede yaralı deniz kaplumbağalarının kurtarılması amacıyla gerek ilkyardım ve tedavilerini yapmak gerekse de deniz kaplumbağaları konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerde bulunduklarını söyledi. Deniz kaplumbağalarının korunması noktasında özellikle balıkçıların büyük bir duyarlılık göstermesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Enes Altuğ şöyle devam etti:
"Merkezimize genellikle trol ağlarına takılan balıkların balıkçılar tarafından keser benzeri kesici çengele benzeyen bir aletle vurulup kafalarının parçalandığı ve ölüme terk edildikleri kaplumbağalar geliyor. Bize yılda yaklaşık 8-10 vaka intikal ediyor ve bu zaman zaman değişebiliyor. Bahsettiklerim canlı ancak yaralı getirilenler. Bunların dışında en az bir bunun 5-6 katı bölgemize Hatay sahillerine özel vakaların olduğunu düşünüyorum. Kafaları parçalandığı için merkezimize gelen bu kaplumbağaların sadece 3-4 tanesini kurtarabiliyoruz. Darbeler beynin tam üst tarafından vuruluyor. Yani bu literatürlerde 'Yüzde yüz ölüm bölgesi' diye atfedilen bir bölge ve bu travmalar ölüm kastı ile yapılmış. Diğer taraftan bu hayvanların çiftleşme ve yumurtlama dönemleri yaklaşıyor. Çiftleşme dönemleri başladı. Yakında yumurtlama sezonları da başlayacak. Yaklaşık 2 aylık bir süre sonrasında yumurtadan çıkacaklar. Kumsallarda, özellikle plajlara giden Hatay yöresindeki Samandağ, Erzin ve diğer İskenderun, Arsuz kumsallarına giden kişilerden yuvalara zarar vermemelerini istiyoruz."

FOTOĞRAFLI