Özgür ARSLAN/İSTANBUL, () İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Uluslararası ICANN CEO'su Fadi Chehade'nin katılımıyla düzenlenen internet uzantılarıyla ilgili imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"ŞU AN UYGULAMAYA GEÇİLECEK"
Topbaş, Taksim yayalaştırma projesi ile ilgili soruya, "Bir hukuki süreç yaşanmıştı, bizim projelendirme çalışmalarımız vardı. Koruma kurulunun vereceği kararı bekliyorduk. Bu sonuçlandı. Daha önce İstanbullulara takdim ettiğimiz planımız kurul tarafından kabul edildi. Şu an uygulamaya geçilecek" yanıtını verdi.
Kadir Topbaş, "Bu bir süreçti. Bunu beklemek zorundaydık. Bugüne kadar rahatsız olduğumuz beton görüntünün kalkmasıyla ilgili yeşili de olan, sert zemini de olan ve kurulun da kabul ettiği ölçekte bir çalışmayı tamamladık. Yakın gelecekte hemen bu işe girmeyi ve bitirmeyi İstiklal Caddesi de dahil olmak üzere istiyoruz" dedi.

"BARAJLARIMIZDA 145 GÜNLÜK SU VAR"
Barajlardaki doluluk oranı sorulan Kadir Topbaş, "Çok şükür 2007'de yüzde 7 olan barajlardaki doluluk oranı şu an yüzde 16'da. O yıla göre kötü değiliz, Şu an hiç yağmadığı takdirde barajlarımızda 145 günlük su var" dedi.
Tasarruf çağrısında bulunan Topbaş, "Boşa su akıtılmamalı. Ben şahsen şu hassasiyeti gösteriyorum. İçebileceğim kadar suyu bardağıma alıyorum. Eğer bir masada yemekte bulunuyorsak ve her birimizin önünde bir şişe su varsa, yanımdakinin açtığı şişeyi bitirmeden kendiminkini açmıyorum. Ben bir dünya vatandaşı olarak doğal kaynakların tüketiminde hassasiyet gösteriyorum. Bir yudum suyun Afrika'da hayat olduğunu biliyorum. Evimde de musluğumda suyu açtığım zaman çok böyle şırıl şırıl değil daha dikkatli kullanmaya çalışıyorum. Afedersiniz duş alırken de vücuda şelale gibi su almak yerine daha dengeli banyo yapmanın doğru olduğunu uzmanlar da söylüyor zaten" diye konuştu.

"İSTANBUL'UN 2 YILINI KARŞILAYACAK KADAR REZERVUAR ALANIMIZ YOK"
"Barajları arttırmaya çalışıyoruz" diyen Topbaş, "İstanbul yılda ortalama 970 milyon metreküp su kullanıyor. Barajlarımız 1 milyar 200 bin metreküpe kadar var. Yani 1 yıl kurak geçerse sıkıntı yaşıyoruz. Bu bakımdan Melen 2016'da bittiğinde 1 milyar küsur baraj hacmine sahip olacak ve 1 yıllık rezervuar suya imkân verecek bize" ifadesini kullandı

KOLEJİN BAHÇESİ PLANLARA YOL OLARAK İŞLENMİŞ BİR ALAN
Kadir Topbaş ayrıca Merter'deki Fatih Kolejinin bahçesinin planlarda yol olarak göründüğünü belirterek "Esasında yol olan bir alan, bugüne kadar trafik yoğunluğu olmadığı için belki adım atılmadı. Ama yol olarak planlara işlenmiş ve terk edilmiş bir alanın artık yola katılması gerektiği çalışmaları yapılıyor" dedi.

(FOTOĞRAF)