İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bugün Dünya Engelliler Günü ama biz yönetim olarak hergünü böyle değerlendirip kentte yaşayan her bireyin yaşamını kolaylaştırma adına adımlarımız attık ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz"  dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engellilerle birlikte kahvaltıda bir araya geldi. Florya'da bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye sosyal tesislerinde düzenlenen 'Engelleri Birlikte Aşıyoruz' isimli program İstanbul Engelliler Merkezi müzik grubunun mini konseriyle başladı. 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN"
İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü Başkanı Kemal Yüksel, "3 Aralık Dünya Engelliler Günümüz kutlu olsun" diyerek konuşmasına başladı. Yüksel, kulüplerinin Fatih'te 1988 yılında kurulduğunu anlatarak," Tekerlekli sandalyede basketbolu Türkiye'ye ilk getirmiş olan kulüptür İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulubü. Daha önceki adımız Sakatlar Spor Kulübüydü. 30 senedir bunla mücadele etmekteyiz. 15 senedir 300 tane engelli spor kulübü bulunmakta. Bunların 70 tanesi tekerlekli sandalyede basketbol spor kulübü . Biz de bu spor kulüplerinden biriyiz" diye konuştu. "FATİH SPOR KOMPLEKSİNİ BİZ DE KULLANMAK İSTİYORUZ"
15 yıl önce engelilerin yaşadığı sıkıntıları anlatan Kemal Yüksel, "Yıl 2013 Türkiye'nin her yerine gidiyoruz. Engelsiz bir Türkiye içinde yaşıyoruz. Herkese teşekkür ediyoruz. Yollarda artık rahatız. Tuvaletler bizlere göre. Restoranlara bizlere göre bunların hepsini aştık artık. Yaşıyoruz. Bunlarda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İstanbul'da artık engelliler sokakta. Bunu kimse inkar edemez. Engelliler her yerde, sokakta. Neden otobüsler bizlere göre. Metrolar bizlere göre. Kimse artık çocuklarını evden çıkarmaya utanmıyor. Bütün engelliler sokakta" dedi.
Kadir Topbaş'a engelliler için yaptığı hizmetten dolayı teşekkür eden Yüksel konuşmasının sonunda, "İstanbul'da spor salonlarında sorunlarımız var. Kulüp olarak biraz anlatırsak. Ama çok güzelde son dönemde engelsiz salonlar yapıldı. Yerimiz Fatih'de. Bize çok yakın bir spor kompleksi yapıldı. Engelsiz bir spor kompleksi yapıldı. Bu salonu kullanamıyoruz. Bunu da kullanmak istiyoruz. Fatih Spor Kompleksini biz de kullanmak istiyoruz" şeklinde konuştu. "HER BİREYİN YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRMA ADINA ADIMLARIMIZ ATTIK"
Programda konuşan Kadir Topbaş da şöyle konuştu: "Bugün Dünya Engelliler Günü ama biz yönetim olarak her günü böyle değerlendirip kentte yaşayan her bireyin yaşamını kolaylaştırma adına adımlarımız attık ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İstanbul'da toplum taşıma araçları başta olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarında dezavantajlı grupların tamamının rahatlıkla kullanabileceği hale getirildiğini gururla ifade etmek istiyorum. Göreve geldiğimiz günden beri tramvaylar, metrobüsler, metrolar vapurlar dahil her birini dezavantajlı gruplar dahil rahatlıkla bireysel kullanabilecekleri hale getirdik. Getirmeye de devam ediyoruz. Arzu ettiğimiz esasında yanında refakatçi olmadan da kendi hayatını sürdürmenin toplum içinde birlikte olabilmeli." DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARI MODEL ALMAKTA
Projelerin engellilerin de dikkate alınarak yapıldığını anlatan Topbaş, şöyle devam etti:  "Bu arada gururla ifade edeyim ki Dünya Sağlık Örgütü bizim yaptığımız çalışmaları model almakta. Engelliler dışarı çıkamıyordu. Ama şimdi görüyoruz beraberce yaşayabiliyoruz. Yine Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sonradan engelli olma oranı yüzde 75'lerde. Bu ciddi bir oran. Bugün kendini sağlıklı hisseden bir insan yarın engelli bir duruma gelebilir. Yeter ki zihinler sağlıklı olsun. Yoksa bedensel fiziksel engeller engel değil. Onu bir engel olarak kabul etmemek gerekiyor. Her canlı için bizim hizmet sunmak zorundayız. İstanbul'da otobüslerin tamamını yeniledik. Her bir otobüs gerçekten rahatlıkla kullanılabilecek hale geldi. Durakları buna göre geliştiriyoruz. Hatta diyoruz ki durağa bir engelli, bir yaşlı insan geldiği zaman butona dokunduğunda durağa yaklaşan otobüs şöförü kendi ekranında 'durakta böyle birisi var' diye görsün ona göre hassiyeti oluşsun bunu da düşündük. Yine metrobüs hattında 3 ay içinde tamamlanacak hiçbir durak, istasyon erişilemez olmayacak. Onu da tamamlıyoruz. Bazı eksiklikler oldu. Ciddi bir yoğunluk var. Halk otobüsleri aynı şekilde otobüs A.Ş aynı şekilde İstanbul'daki bütün araçlarımızın tamamı birkaç tanesi hariç bu noktaya geldi. Sayın Başbakanımızın göreve geldiğinde oluşturduğu 2 tane özürlüler merkezini biz 25'e çıkardık. Şu anda 2 tane daha devam ediyor ve bitmek üzere." "ENGELLİ STANDARTLARINA UYMAYAN PROJELERİ ONAYLAMASINLAR"
"İşitme engellileri  0-4 yaşı öncesi tespit edilebilirse konuşturulabiliyor ve duyabiliyorlar. Böyle bir merkezler oluşturmak için çalışmamız var" diyen Topbaş bütün belediyelere seslenerek , "Engelli standartlarına uymayan projeleri onaylamasınlar. İhalesi yapılmasın, kabul edilmesin. Bu hassasiyet gerekli." diye konuştu. "200'ÜN ÜZERİNDE İNSANIMIZ YÜRÜMEYİ ÖĞRENDİ"
"Yürüme engelli olanlara yürümeyi öğreten bir sistemimiz var" diyen Kadir Topbaş, "Bu bir GATA'da bulunmakta bir de bizde bulunmakta. 200'ün üzerinde insanımız yürümeyi öğrendi. Hatta 3 yıl tekerlekli sandalyeye mahkum olan bir vatandaşımız daha sonra oraya gelmiş. Orada aldığı bu eğitimle yardımla yürümeye başlamış. Şunu söyledi. Bir ayda bir çift ayakkabı eskittim. Bunlar çok farklı duygular" ifadesini kullandı. Görme engelliler içinde çalışmaları olduğunu söyleyen Topbaş, görme engeliler için yaptırdıkları İstanbul ana ulaşım ağı ve raylı sistemleri gösteren haritayı da basın mensuplarına gösterdi. "BUNDAN SONRA MAÇLARINI DA ORADA YAPACAKLAR"
İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Klubü Başkanı Kemal Yüksel'in konuşmasında "Fatih Spor Kompleksini kullanmak istiyoruz" dediğini de anımsatan Topbaş, "Hemen talimatını verdik. Gereği yapılacak inşallah. Bundan sonra maçlarını da orada yapacaklar. Biz hizmet için varız. Sorunları çözmek için varız. Talep neyse onu yerine getirmek zorundayız" diye konuştu. TOPBAŞ'A GÜNÜN ANISINA PLAKET VERİLDİ
Programda konuşan Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkan Yardımcısı Orkun Utkukarcı ve Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Bahçeli'de bir konuşma yaparak, Kadir Topbaş'a engelliler için yaptığı hizmetler nedeniyle teşekkür etti. İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü başkanı Kemal Yüksel de Kadir Topbaş'a günün anısına bir plaket takdim etti.