CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verileri doğrultusunda çalışma başlatarak, 2013 yılında kadınların en fazla iş kazasına maruz kaldığı iller sıralamasında Bursa’nın ilk sırada yer almasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Sanayi üretiminin yoğun olduğu başta Bursa, İstanbul, Kocaeli gibi illerde görülen iş kazalarında, kazaya maruz kalanlardan yüzde 76.57’sinin kadın olmasına dikkati çeken Kaleli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi (PM) Sena Kaleli, TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİGM) verilerine göre 2013 yılında kadınların en fazla iş kazasına maruz kaldığı iller sıralamasında Bursa’nın bin 186 iş kazasıyla ilk sırada bulunduğunu hatırlattı. Kaleli, Bursa’nın iş kazalarında ölümlerin en fazla olduğu iller sıralamasında da İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra dördüncü sırada yer aldığını ifade etti. Kaleli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi;
”Ülkemizin iş kazaları ve cinayetleri sıralamasında dünyada 3, Avrupa’da ise 1. sırada olmasının temel nedenleri nelerdir? Bu sonuç, İş Sağlığı Güvenliği Yasasının yetersizliğinden mi yoksa eksik uygulamadan mı kaynaklanmaktadır, Bursa’da son 5 yıl itibarıyla meydana gelen iş kazası yıllar bazında ne kadardır. Aynı yıllar itibarıyla iş kazasına ve meslek hastalığına maruz kalan, yaralanan ve hayatını kaybeden kadın, erkek ve çocuk işçilerin sayısı ne kadardır, Ülkemizde sanayi üretiminin yoğun olduğu başta Bursa, İstanbul, Kocaeli gibi illerde yaşanan iş kazalarında, kazaya maruz kalanlardan yüzde 76.57’sinin kadın olması hangi gerekçelere bağlanmaktadır, Kadın istihdamını olumsuz etkileyen bu gerçeklik karşısında bakanlığınızca hangi önlemler alınmaktadır, Kadınların en fazla iş kazasına maruz kaldığı iller sıralamasında Bursa’nın bin 186 iş kazasıyla birinci sırada olmasının nedenleri nelerdir? Kazaların hiç yaşanmaması ya da en aza indirgenmesi konusunda bir çalışma yürütülmekte midir, Bursa’da kazalar, en çok hangi iş kollarında ve alanlarında meydana gelmektedir, Bu iş kolları ve alanları üzerinde yeterli ve etkin denetim yapılmakta mıdır,
Bursa’daki kadın çalışma oranı, diğer sanayi ağırlıklı illerdeki kadın çalışma oranına ve nüfusa göre nasıl bir dağılım göstermektedir, Kadının işe olan mahkûmiyeti, iş güvenliğinin ve önlemlerinin alınmasına engel midir? Çalışanın kadın olması, önlemsizlik için bir etken midir, Özellikle sanayi yoğunluklu illerde meydana gelen iş kazaları, seri üretim ve ihracatla paralellik taşımakta mıdır, Gerek sanayi gerekse ev işçiliğinde kadınları, kazalar ile iş ve meslek hastalıkları konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta mıdır, Avrupa Birliği’nin, iş kazaları, çocuk işçi çalıştırma, yüksek kayıt dışılık, meslek hastalıkları konularını içeren 19 numaralı 'Genel Sosyal Politika ve İstihdam Faslının' açılması neden sürekli ertelenmektedir?"

FOTOĞRAFLI