MALATYA Kent Konseyi tarafından başlatılan 'Hazinemiz Ailemiz' projesinin tanıtımı kapsamında şehirdeki billboardlara asılan afişlerden, üzerinde 'Kadına köle olma, ailene reis ol' sloganı yer alanları, gelen tepkiler üzerine kaldırıldı.
Malatya Belediye Başkanı AK Parti'li Ahmet Çakır’ın başkanı olduğu Malatya Kent Konseyi tarafından ailenin önemine vurgu yapılması amacıyla başlatılan 'Hazinemiz Ailemiz' projesi kapsamında 61 slogan belirlenerek şehrin çeşitli yerlerinde bilboardlarda yerini aldı. Ancak bu sloganlarda biri, tepkiyle karşılandı. Özellikle kadın platformları, 'Kadına köle olma, ailene reis ol' sloganına büyük tepki göstererek, yapılanın bir ayrımcılık olduğunu söyledi. Kentte birkaç noktada bulunan ve tepki çeken bu afişler, Kent Konseyi Genel Sekreterliği'nin kararıyla dün kaldırıldı.
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri avukat Ali Yıldırım, tepkilere yol açan afişin başlattıkları projelerinin önüne geçtiğini belirterek, afişi kaldırma kararı aldıklarını söyledi. Başlattıkları projenin merkezinde ailenin olduğunu dile getiren Yıldırım, "Hazinemiz Ailemiz projesi gölgede kalmasın diye, var olan yanlış anlamaları bertaraf etmek için o afişimizi ve sloganımızı kaldırdık" diye konuştu.
Proje kapsamında 61 slogan belirlediklerini ve sadece birinin yanlış anlaşılmalara neden olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu slogan için olumsuz anlamda bir tepki oldu ama diğer sloganlarımıza bir tepki almadık. Aksine destekler aldık" dedi.
Projenin amacının tam olarak okunmadığı ve diğer sloganlara bakılmadığı için bu tür tepkilerin ortaya çıktığını savunan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Eğer tam anlamıyla bakılsaydı birilerinin iddia ettiği manada kullanılmadığı, öyle bir amaç taşımadığı görülecekti. Ailenin parçalanması, sokak çocukları gerçeğinin artık bilinç kazanması, bireysel ve toplumsal şiddetin artması, kimlik bunalımı, internetin çok yoğun bir şekilde kullanılması gibi sorunlar ailenin içini yavaş yavaş boşaltan şeyler. Bizde bunu önleme adına ‘Hazinemiz Ailemiz’ projesini yaptık. Topluma ve bireye şiddet olmasın diye yapılan böyle bir projeye atfedilen şeyler, böyle değerlendirmelerde bulunmak en başta aile kavramına haksızlık. Daha da acısı Malatya Kent Konseyi refleks olarak kadını, çocuğu ve genci kurumsal anlamda merkeze koyan bir kurumdur. Bu kuruma bu değerlendirmeleri yapmak bizler ve Malatya adına üzücü oldu."
'KADINA KARŞI NEFRET SUÇU İŞLENİYOR'
Malatya Demokratik Kadın Platformu adına bir basın açıklaması yapan Songül Tunçdemir ise Kent Konseyi’nin billboardlara astığı 'Kadına köle olma, ailene reis ol' afişine tepki göstererek, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliği her geçen gün artıyor" dedi. Songül Tunçdemir, Eğitim-Sen binasında Demokratik Kadın Platformu üyeleriyle beraber yaptığı basın açıklamasında, hükümetin kadının çalışma hayatından özel hayatına kadar birçok alana müdahale ettiğini söyledi. Tuçdemir, şunları söyledi:
"Kadının kaç çocuk doğuracağına kendisi karar veren, kürtajı yasaklayan, tecavüzcüleri serbest bırakan, kızlı erkekli evleri yasaklayıp bu konuda halkı şikâyete teşvik eden, kadını öldürenlere tahrik indirimi yapan hükümet, söylemleriyle kadına karşı nefret suçu işlediği gibi bu suçları işleyenleri de görmezden geliyor."
'GEREKÇE AKILLARA DURGUNLUK VERECEK CİNSTEN'
Tunçdemir, Kent Konseyi’nin afiş hakkında yaptığı açıklamaların yeteri derecede net olmadığını kaydederek, "Konseyin gerekçesi, afiş gibi yine akıllara durgunluk verecek cinsten. Konsey, 'Son yıllarda boşanmaların fazla olması, madde kullanımının artması, özellikle çocuklarda internet kullanımının fazla olması' nedeniyle böyle bir çalışma yaptığını belirtiyor. Kent Konseyi’nin amacı özellikle anne, baba, eş, çocuk ve akrabalara yönelik farkındalık uyandırmakmış. Kent Konseyi nasıl bir farkındalık uyandırmaya çalışıyor öğrenmek istiyoruz" diye konuştu.
Açıklamalarının devamında Tunçdemir, kadınların giderek toplumsal baskılara daha fazla maruz kaldığını belirterek, "Kadını dört duvar arasına sıkıştırarak, evdeki tüm sorumluluğu kadının üzerine yıkarak, çocuk bakımı dahil tüm sorumlulukları kadının üzerine yıkacak bir farkındalık mı? Erkeğin evin reisi olduğunu, kadına değer vermemesi gerektiğinin farkındalığı mı? 'Kadının kölesi olma, evinin reisi ol' insan haklarını, kadın haklarını ayaklar altına alan ırkçı bir söylemdir" ifadelerine yer verdi.