MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' kapsamında eşinin hamile bir kadına uyguladığı şiddeti anlatan oyun, izleyenleri duygulandırdı.
Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Fethiye Kadın Meclisi ile Kadın Sosyal Dayanışma Derneği'nden yaklaşık 100 kişi katıldı. Etkinlikte hamile bir kadının şiddete maruz kalmasının canlandırıldığı gösteri, izleyenlere duygulu anlar yaşattı. Oyunda kocasından şiddet gören kadının yanı sıra, çocuk gelinlerin yaşadığı psikolojik sorunlar ele alındı.
ŞİDDETE KARŞI İMZA KAMPANYASI
Etkinlikte kadına yönelik şiddete karşı imza kampanyası da başlatıldı. Kampanyaya vatandaşlar yoğun destek verdi. Etkinlik sonunda katılımcılara seslenen Fethiye Kadın Meclisi Başkanı Deniz Şarlak, dünyada tüm ülkelerde sıklığı ve görünümü değişse de hiçbir zaman ortadan kalkmayan kadına yönelik şiddetin, kadınların beden ve ruh sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi.
'KADINLAR İTAAT ETMEYE ZORLANIYOR'
Kadının ruh sağlığını etkileyen en temel iki sosyal faktörün şiddete maruz kalması ve yoksulluk olduğuna değinen Şarlak, bu şiddetin en bilinen şeklinin kaba dayak olarak kendini gösterdiğini, kadınların bir şekilde kontrol altına alınmaya ya da itaat etmeye zorlandığını kaydetti. Fethiye Kadın Meclisi olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi, yaşam haklarının garanti altına alınması için çağrıda bulunduklarını dile getiren Şarlak, “Şiddetin temel nedeni erkek egemen sistem içinde erkeklerin kadınları kontrol altına alma ve yaşamlarını kendi koydukları kurallara göre düzenleme isteğidir. Çocukluk döneminden başlayarak kadınlara önce babaları, erkek kardeşleri, sonra sevgilileri ve kocaları tarafından ataerkil toplumun kendileri için biçtiği role uymaları amacıyla çeşitli şekillerde şiddet uygulanıyor" dedi.