Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Kadın Girişimciler Kurulu'nun (KGK) gerçekleştirdiği ankete göre kadın girişimciliğinin önündeki en büyük 2 engel başarısızlık korkusu ile aile kültürü.
ATSO KGK, Türkiye'de ve Antalya'da kadın girişimcilerin durumunu ortaya koyan istatistiki bir çalışma ve bu doğrultuda üyelerin katılımıyla anket gerçekleştirdi. Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz'de 2012 rakamlarına göre kadının işgücüne katılımı yüzde 39 düzeyinde. Bölgede 368 bin kadın istihdamı var. Bunların 181 bini hizmet, 162 bini tarım, 25 bini de sanayi sektöründe.
İLLERE GÖRE İSTİHDAM
İllere göre Antalya'da 5 bin 813 tarım, 17 bin 148 diğer sektörlerde, Isparta'da 2 bin 152 tarım, 1603 diğer sektörlerde, Burdur'da 1729 tarım, 3 bin 29 diğer sektörlerde bağımsız çalışan kadın bulunuyor. ATSO'da 1403 üye şirkette kadın ortak, yönetici veya yetkili bulunuyor. Çoğunluğu şirket ortağı, az sayıda şirkette ise kadınlar hem ortak hem yetkili.
ESİN KAYNAĞI EĞİTİM
Antalya KGK üyesi 100 kadın üzerinden yapılan ankette, girişimci kadınların esin kaynağını yüzde 28 eğitim, yüzde 15 eşleri, yüzde 15 de diğer başarılı girişimciler oluşturuyor. Aile işini devralma oranı yüzde 8, aileyi esin kaynağı görenler de yüzde 6 oranında.
EN ÖNEMLİ MOTİVASYON BAĞIMSIZLIK İDEALİ
Üyelerin üçte biri için bağımsız olma ideali en önemli motivasyon. Üyelerin yüzde 17'si profesyonel çalışmada kazandıkları deneyimi, yüzde 10'u çok para kazanmayı, yüzde 8'i eğitimi sonrası tatmin edici iş eksikliğini, yüzde 8'i profesyonel çalışmadaki tatminsizliği, yüzde 6'sı yeni iş fikrini motivasyon kaynağı görüyor.
SERMAYE KENDİ TASARRUFU
Bölgedeki KGK üyelerinin yüzde 38'inin kendi tasarrufu, yüzde 18'inin ailesi, yüzde 13'ünün eşleri, yüzde 14'ünün kredi desteğiyle girişim sermayesini oluşturduğu sonucu ortaya çıktı. Üyelerin yalnızca yüzde 20'si devlet desteğinden yararlanmış. Bu kadınların yarısı KOSGEB, yüzde 15'i Halkbank'tan destek almış. TÜBİTAK'tan destek alan yok. Yüzde 30'u da diğer kurumlardan.
EN ÖNEMLİ SORUNLARI
Üyelerin yüzde 39'u için en önemli sorun vergiler ve maliyetlerin yüksekliği. Üyelerin yüzde 12'si için genel ekonomik sorunlar, yüzde 11'i için haksız rekabet, yüzde 7.72'si için sermaye yetersizliği en büyük sorun. Pazarlama, yönetim bilgisi, kalifiye eleman, kayıtdışı ekonomi, kadınlara karşı ayrımcılık gibi sorunlar da öne çıktı.
EN BÜYÜK ENGEL BAŞARISIZLIK KORKUSU
Kadın girişimciliğinin önündeki en büyük engel yüzde 27 oranla risk ve başarısızlık korkusu, yüzde 23 için aile kültürü, yüzde 15'i için sermaye yetersizliği, yüzde 11'i için iş fırsatlarının yetersizliği. Girişimciliğin genel güçlükleri, kadın hakları, bürokrasi, eğitim sistemi de engel olarak gösterildi.
AİLE ENGELLİYOR
Anketin sonucuna ilişkin değerlendirmede bulunan ATSO KGK Başkanı Işık Yargın, girişimcilik motivasyonunda iş deneyimi ve tatminsizlik konularının başta geldiğine işaret ederek, yeni iş fikri veya hobi gibi faktörlerin geri planda kaldığı, bu durumun da girişimciliği motive eden bir sosyal ortam olmadığını gösterdiğini kaydetti.
Işık Yargın, ailenin girişimciliği teşvik eden değil, engelleyen bir unsur olarak ortaya çıktığını, bu nedenle girişimcilik kültürünün gelişmesi için yalnıza bireysel değil, toplumsal düzeyde çalışmalara gerek olduğunu açıkladı. Yargın, sermaye desteği ve devlet desteklerinin yetersiz kaldığını da dile getirdi.

MÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)