MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, kaçakları taşıyan zodyak bot alabora olup battı. Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarılan 15’i yabancı uyruklu 16 kişiden, 1’i kadın 2’si hastanede öldü, diğerlerinin durumunun iyi olduğu açıklandı. Suda kaybolan 2’si çocuk 3 kişinin arandığı bildirildi.
Datça Sahil Güvenlik Komutanlığı’na dün saat 22.30 sıralarında, kaçakları taşıyan bir zodyak botun, ilçeye 17 kilometre mesafedeki Sarıliman Mevkisi’nde battığı ihbarı geldi. Bunun üzerine Marmaris ve Datça Sahil Güvenlik ekiplerine bağlı iki kurtarma botu, bölgeye gönderildi. Ekipler önce yarısı suya gömülmüş bota tutunan 4 kişiyi kurtardı. Sürdürülen çalışmalarda dalgalarla boğuşan 1’i kadın 4 kişiye daha ulaşıldı. Ekipler, kurtarılan bu kişilerin ardından bölgede süren çalışmalarda 8 kişiye daha ulaştı. Sudan çıkartılan 16 kişi, Sahil Güvenlik botlarınca getirildikleri Datça Limanı’ndan kendilerini bekleyen 112 acil ekiplerince Datça Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Suriyeli kaçaklardan 55 yaşındaki Weisla Roi ile 29 yaşındaki kadın kaçak Doni Alhavaslı yaşamını yitirdi. Suda kaybolduğu öğrenilen yaşlı bir kadın ile 1’i bebek 2 çocuğun ise arandığı bildirildi.
Datça Jandarma Komutanlığı tarafından sürdürülen soruşturmada, kurtarılan kaçaklar arasında kendine Suriyeli görünümü vermeye çalışan Türk organizatör Ferhan A. (31) farkedilip, gözaltına alındı.
Datça Devlet Hastanesi Başhekimi Çağatay İnan, “Kazazedelerin tamamında ilk geldiklerinde hipotermi bulguları vardı. Kendilerini ısıttık. Genel durumları iyi, sadece şeker hastası olduğu için bir hastayı Marmaris Devlet Hastanesi’ne sevk ettik” dedi.
DATÇALILAR YARDIMA KOŞTU
Mülteci teknesinin battığı haberinin facebook’ta paylaşılmasından sonra vatandaşlar hastaneye akın etti. Kaçaklara giysi ve battaniye getirildi. Suriye uyruklu olan kaçakların, Yunanistan’a gitmeye çalıştıkları öğrenildi. Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, tedavileri tamamlanan Suriyeli kaçakların ilçe merkezindeki Fuda Otel’de kalacaklarını söyledi.

MÇ(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)