Yusuf ÇINAR/ÇORUM, () - ÇORUM'da 2.5 ay önce jandarmanın kaçak kazı yapanlara yönelik düzenlediği operasyonda ele geçirdiği Roma dönemine ait lahit, müzede restore edildi.
Çorum'un Sungurlu İlçesi Turgutlu Köyü Çağlamaz mevkiinde 2.5 ay önce meydana gelen olayda, jandarma ekipleri aldığı ihbar üzerine kaçak kazı yapan 4 güvenlik görevlisine suçüstü operasyon yaptı. 4 şüpheli, başlatılan adli soruşturma kapsamında çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Çorum Müze Müdürlüğü tarafından kaçak kazı sırasında çıkarılmak istenen Roma dönemine ait lahit mezar bulunduğu yerden çıkarıldı. Daha sonra Çorum Müzesi’ne getirilerek restore edildi.
Bugün Çorum Valisi Sabri Başköy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve Müze Müdürü Dr.Önder İpek tarafından düzenlene basın toplantısıyla lahitle ilgili yapılan çalışma kamuoyuyla paylaşıldı. Vali Sabri Başköy, bunun Çorum’da bulunan en büyük lahit olduğunu söyleyerek, "Bu lahit tümülüste bulunmasından dolayı hem Türkiye’de hem de Çorum’da bir ilk. Tümülüslerde genelde oda şeklinde mezar yapıldığını görüyoruz. Ama burada Tümülüsün altından çıkmış olması da lahite ayrı bir özellik katıyor" dedi.
Lahitin mermer yapısının yapılacak incelemeyle ortaya çıkacağını dile getiren Vali Başköy, "Lahitteki mermerin Çorum yöresine mi ait yoksa başka bir yöreye mi olduğunu ise jeolojik olarak yapılacak testle ancak mümkün. Lahitte bir kadın cesedi olduğunu tahmin ediyoruz. Kemik parçalarının bir erkek cesedine de ait olabilir. Çünkü anne-çocuk beraber defin olabilir. Kemiklerin yaşı ve cinsiyetinin tespit edilmesi için Ankara’ya teste gönderildi. Hem karbon testi hem de kemik testi yapılacak" diye konuştu.
Vali Başköy il genelinde kaçak kazıya yönelik ciddi bir mücadele verildiğini de söyleyerek, "Vatandaşımız bu konuda duyarlı. Lahit Çorum’un yer altı ve arkeolojik değerlerine ilave bir değer kattı. Çorum’un en büyük lahiti. Çorum’un tanıtımına ve turist sayısının artmasına katkı yapmasını ümit ediyoruz" dedi.

YÇ(MS/SS) (FOTOGRAFLI)