İstanbul, () - KADIN Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), yerel yönetimlerde kadınların iradesinin yine yok sayıldığını ve yerel yönetimlerin Türkiye'nin yarısını eksik temsil edecek şekilde oluşturulduğunu belirtti.

KA-DER'den yapılan yazılı açıklamada, "İç karışıklıkların yoğun olarak yaşandığı, güvensizliğin hakim olduğu ve karşılıklı suçlamaların yapıldığı bir dönemde yerel seçime girdik. KA-DER olarak seçim sonuçlarını değerlendirirken, yıllardır kurduğumuz bir cümleyi, bir kez daha, üzülerek kuruyoruz: Yerel yönetimlerde yine kadınların iradesi yok sayıldı ve yerel yönetimler Türkiye'nin yarısını "eksik' temsil edecek şekilde oluşturuldu" denildi.

"Sandıklar açıldı, yerel seçimlerden yine erkekler galip çıktı" başlıklı açıklamada, şöyle denildi:

"30 Mart 2014 seçimlerinde kazanan tüm yerel yöneticileri kutluyoruz. Seçim döneminde parlamentoda bulunan BDP ile HDP dışındaki partiler, kadın adayları genel anlamda hiçe saydı. Partilerin il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarındaki kadın aday oranları, AK Parti % 1,3; CHP % 4,55; MHP % 2,7 olarak açıklandı. Bu yıl 81 ilde, 919 ilçede, 18 bin 67 köyde ve 30 bin 50 mahallede yaşayan seçmenler kentlerin geleceğini yöneten isimleri seçti. Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarında (beldeler hariç) toplam 37 kadın belediye başkanı seçildi. Kadın belediye başkanından; 3'ü büyükşehir, 1'i il, 33'ü ilçe belediye başkanlığına seçildi (2009 Yerel seçimlerinde 26 kadın belediye başkanından; 2'si il, 17'si ilçe, 7'si belde belediye başkanı idi). Kadın belediye başkanlıklarındaki artışta, BDP ve HDP'nin, cinsiyet eşitliğini tüzüklerine koymalarının büyük bir etkisi var."

"DEMOKRASİNİN KARA LEKESİ"

KA-DER açıklamasında, yerel yönetimlerde kadın oranının tüm dünyada yüzde 20,9, Avrupa'da yüzde 23,9, Latin Amerika'da da yüzde 26,1 olduğu vurgulanarak, bu oranların bile yetersiz olduğu belirtildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"3 Nisan'da kadınların belediye seçimlerine aday ve seçmen olarak katılma hakkını elde etmesinin 84'üncü yılını kutlayacağız. Kadınlar 'seçme ve seçilme hakkı' için zorlu bir mücadele verdi. Bu mücadelenin sonunda 1930'da belediye seçimlerine, 1933'te köy seçimlerine, 1934'te genel seçimlere aday ve seçmen olarak katılma hakkını elde ettiler. 84 yıllık mücadelemiz sonunda 37 kadın belediye başkanıyla Türkiye'yi temsil ediyoruz. Kadınlar için olduğu gibi, yerel ve siyasi düzen için de önemli olan yerel yönetimlerde kadın temsilinin yetersizliği, Türkiye'de demokrasinin kara lekesi her zaman karşımıza çıkıyor. 1987'de Avrupa Birliği'ne tam adaylık başvurusu yapan ve 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almayı planlayan Türkiye, bu kadın temsil oranıyla hedefine nasıl ulaşmayı planlıyor. Kadınların hayatın her alanında eşit yurttaşlar olarak yer bulması, TBMM'de, yerel yönetimlerde ve kamu görevlerinde kadın temsil oranının yüzde 50'ye çıkması için mücadelemizi sürdüreceğiz."