Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, () - ANTALYA Müftülüğü, ramazan ayı boyunca teravih namazlarının usulüne uygun kılınması için 'jet imam'lara müsaade etmeyecek. Müftü Osman Artan, "Namazın tadili erkanına riayet etmeden sadece hızlı kıldırmak adına yapılan yanlışlıkların önüne geçeceğiz" dedi.
Antalya Müftüsü Osman Artan, yaklaşan ramazan ayı öncesinde yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi. Ramazan ayının 27 Haziran Cuma günü ilk teravih namazının kılınması ve 28 Haziran Cumartesi günü ilk orucun tutulmasıyla başlayacağını hatırlatan Müftü Artan, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tespit ettiği 'Hiç kimse kimsesiz kalmasın bu ramazan ve her zaman' ana teması kapsamında vaazlar, sohbetler ve hutbeler yapılacağını söyledi.
KADINLARA ÖZEL ÖNEM
Antalya genelindeki 2 bin 159 camide 2 bin 731 personel ile vatandaşın ramazan ayında rahat ibadet yapabilmesi için çalışmalar yaptıklarını aktaran Müftü Osman Artan, özellikle kadınların ibadet edecekleri alanların düzenlenmesine ağırlık verdiklerini anlattı. Camilerde genelde erkeklerin namaz kıldığı bölümler güzel dizayn edilirken kadınların namaz kıldığı mekanlara fazla ehemmiyet verilmediğini belirten Müftü Artan, "Biz kadınların da camiye gelmesini arzu ediyoruz. Onların da caminin manevi havasından istifade etmesini arzu ediyoruz. Onun için bütün camilerde kadın kardeşlerimizin namaz kılacakları yerler dizayn edilecektir" dedi.
Ramazan ayı boyunca 'Alo 190 Fetva Hattı'nın 09.00-23.00 saatleri arasında iki görevli ile vatandaşlara hizmet vereceğini kaydeden Müftü Artan, bu yıl Burdur'u kardeş il olarak belirlediklerini ve ortaklaşa etkinlikler yapacaklarını dile getirdi.
MÜSAADE EDİLMEYECEK
Ramazan ayında 'jet imamlara' izin vermeyeceklerini anlatan Müftü Osman Artan, şöyle konuştu:
"Namazın tadili erkanına riayet etmeden sadece hızlı kıldırmak adına yapılan yanlışlıkların da önüne geçeceğiz. Arkadaşlarımıza kesin uyarıyı yaptık. Jet imamlara müsaade edilmeyecek. Tadili erkana uygun şekilde namazlarını kılacaklar. Çünkü namazın bir kuralı var, namazın o kural çerçevesinde kılınması lazım yoksa namaz olmaz. O sadece bir jimnastik hareketi, devamlı yatıp kalkma olur. Bu ramazan ayı boyunca arkadaşlarımızın cemaati sıkmayacak şekilde namazın da kurallarına uymak suretiyle, namaz kıldırmaları suretiyle talimatımız ilçe müftülüklerine verilmiştir. Namaz tadili erkana riayet edilerek kılınsın, bizim arzumuz budur. Arkadaşlarımız bunun takipçisi olacaktır."
ÖKSÜZ VE MÜLTECİLERE DOST ELİ
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Her caminin bir öksüzü bulunsun' projesi kapsamında ramazan ayında kimsesi olmayan öksüzlere sahip çıkılacağını belirten Müftü Osman Artan, Suriye'den gelen mültecilere de dost eli uzatılacağını dile getirdi.
NAMAZA SICAK FORMÜLÜ
Bazı fırınlar ile alışveriş merkezlerinde maddi durumu iyi olmayanların yararlanması için yapılan 'askıda ekmek' gibi uygulamaları vaaz ve sohbetlerde teşvik edeceklerini anlatan Müftü Artan, hava sıcaklığını göz önüne alarak avlusu müsait olan camilerde teravih namazının burada kılınması konusunda da çalışmalar yapılacağını ifade etti.
FİTRE EN AZ 10 LİRA
Ramazan ayının en önemli konularından biri olan 'Sadaka-i fıtır (fitre)' konusunun da Diyanet İşleri Başkanlığı'nca belirlendiğini söyleyen Müftü Artan, bu yıl fitrenin en az 10 lira olarak tespit edildiğini anlattı. Geçen yıllarda olduğu gibi camilerdeki iftar etkinliklerine bu yıl da devam edileceğini belirten Müftü Osman Artan, ramazan boyunca iftar yemeklerinde zengin ve fakirlerin bir arada olmasına özem gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI