ANTALYA'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen 'EXPO 2016 Antalya Çiçek Festivali' kapsamında, Japonya Kraliyet Sanatçısı Kaoruko Sugimoto ikebana gösterisi sundu.
EXPO 2016 Antalya Çiçek Festivali etkinlikleri kapsamında, dünyanın çeşitli ülkelerinde de gösteriler sunan Japonya Kraliyet Sanatçısı Kaoruko Sugimoto, Antalya'daki bir alışveriş merkezinde Japonların geleneksel çiçek süsleme sanatı olan ikebana gösterisi yaptı. Sugimoto'nun Antalya'da yetiştirilen çiçekleri kullanarak yaptığı gösteri beğenildi.
DOSTLUK ÇİÇEKLE KUVVETLENDİRİLECEK
Gösteri ile ilgili açıklama yapan sanatçı Sugimoto, Türk-Japon dostluğunu güçlendirmek amacıyla kendisine gösteri yapma teklifinde bulunulduğunu anlatırken, "Şimdiye kadar dünyada pek çok ülkede çiçeklerle dostluk köprüsü kurduk. Şimdi de Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Japon Kraliyet ailesi tarafından bana böyle görevler veriliyor. Türkiye ile olan dostluğu çiçeklerle kuvvetlendirip geliştirmek istiyoruz" dedi.
GELENEKSEL VE MODERN SANAT BİRLEŞECEK
Antalya'da düzenlenen Çiçek Festivali'nden daha önce de haberdar olduğunu ve çok etkilendiğini dile getiren Sugimoto gösteri için şunları söyledi:
"Japon geleneksel çiçek düzenleme sanatı ikebanayı biraz geleneksel, biraz da modern sanatla birleştirip pop kültürüyle Japon gençlerin seveceği şekilde, müzikle ve sanatla bir gösteri yapacağım."
2 MİLYON DAL ÇİÇEK KULLANILACAK
Çiçek festivali ve gösteri hakkında açıklamalarda bulunan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ise Asya'da çok önemli olan çiçek kültürünü Türk halkına anlatmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini ifade etti. EXPO 2016 fuarına hazırlık amacıyla bu yıl festivale 'EXPO' adını eklediklerini vurgulayan Bağdatlıoğlu, festival kapsamında korteje katılacak araçların süslenmesi ve halka dağıtılması amacıyla 2 milyon daldan fazla çiçek kullanılacağını söyledi.
İMAJIMIZ DEĞİŞMEYE BAŞLADI
Festivalle Antalya'yı renklendirmek ve kente olan borçlarını ödemek istediklerine dikkat çeken Bağdatlıoğlu, şöyle dedi:
"10'uncu yıla gelmek gerçekten çok zor. Bu büyük bir başarı çünkü gerçekten devletin direkt desteği olmadan yapılan ender festivallerinden biri. Bu Antalya halkının, sivil toplum kuruluşlarının ve belediyelerin başarısı diye düşünüyoruz. Kesme çiçek ihracatını 3 milyon dolarlardan, 100 milyon dolarlara getirdik. Şimdi 25 bin kişi de ekmek yiyor. Bunları tanıtabilmek, gösterebilmek, İspanya'da nasıl domates festivali var, Antalya'da da çiçek festivali olduğunu, peyzajın olduğunu göstermek amacındayız. Biz de artık Türkiye olarak çiçeğe, doğaya önem verdiğimizi gösterme fırsatı buluyoruz. Yabancı sanatçılar da buna hayranlıkla bakıyorlar. Çünkü imajımız değişmeye başladı."

ÖÖ(SU/İD) (FOTOĞRAFLI)