DENİZLİ İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde kullanılan özel eğitimli narkotik köpeği 'Vaşak' ile bomba ve silah bulma konusunda uzman olan 'Ahir' adlı köpek, operasyonlarda büyük başarılar gösteriyor. Jandarmanın gözbebeği olan pointer cinsi iki köpeğin katıldığı operasyonlarda, şu ana kadar yaklaşık 1 ton esrar ile çeşitli miktarlarda diğer uyuşturucu maddeler, çok sayıda tabanca, tüfek ve el bombasının bulunmasını sağladığı belirtildi.
Denizli İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekiplerin düzenlediği operasyonlarda, aramalara katılıp gizli bölmelerdeki, uyuşturucu, silah ve patlayıcı maddelerin yerini saptayan özel eğitimli pointer cinsi iki köpeğin başarısı göz dolduruyor. Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda dünyaya gelip 4 aşamalı 52 haftalık yavru köpek eğitimlerinin ardından 14 haftalık branş eğitimi alan ve narkotik köpeği olarak yetiştirilen 'Vaşak', ilk olarak Malatya İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde kullanıldı. Sorumlusu Uzman Jandarma Çavuş Deniz Akmil ile Denizli’ye bu yıl tayin olan narkotik köpeği 'Vaşak', katıldığı arama çalışmalarında, yaklaşık 1 ton esrar ile çeşitli miktarlarda diğer uyuşturucu maddelerinin ele geçirilmesini sağladı.
ÜÇ YILDIR DENİZLİLİLERİ KORUYOR
Narkotik köpeği 'Vaşak' gibi Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda dünyaya geldikten sonra, bombayla silahların bulunması için eğitilen 'Ahir' 2010 yılında sorumlusu Astsubay Jandarma Çavuş Murat Koşkan ile Denizli’de görevlendirildi. Denizli İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde düzenlenen başarılı operasyonda kullanılan 'Ahir' katıldığı aramalarda, 2 el bombası, 4 kilogram kimyasal patlayıcı, 85 tabanca, 97 av tüfeği, 4 bin 200 değişik çapta fişeğin yerini belirledi.
HER GÜN EĞİTİM
Operasyonların dışında kalan günlerde, sorumluları tarafından sağlık ve temizlik kontrolünden geçirilen özel eğitimli köpekler, ardından 'kendine güven ve itaat duygusu, performansla koku duyularının geliştirilmesi' gibi alanlarda eğitime tabi tutuluyor.