MARDİN'de erken yaşta evlilikler konusunda halkın daha hale gelmesi için düzenlenen 'Çocukluğumu elimden almayın' konulu panelde konuşan İl Jandarma Komutanı Albay Vural Erol, asker ve polisin bu konuda mücadele etmesinin yetmeyeceğini belirterek, "Toplumda yaşayan herkesi bu önemli göreve davet ediyoruz" dedi.
Mardin İl Jandarma Komutanlığı tarafından hazırlanan ve SODES'in desteklediği, 'Çocukluğumu elimden almayın' projesi kapsamındaki panel, Artuklu Üniversitesi toplantı salonunda düzenlendi. Panele, Mardin Valisi Ahmet Cengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Dündar, Emniyet Müdürü Mehmet Şahin, Müftü Dursun Ali Coşkun, Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, Halk Sağlığı İl Müdürü Nurettin Özdener, Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kantoğlu, il ve ilçelerden gelen bazı daire amirleri mahalle ve köy muhtarları katıldı.
İl Jandarma Komutanı Albay Vural Erol, erken yaştaki evliliklerle, sadece kolluk kuvvetlerinin mücadele etmesinin yetersiz kalacağını belirterek, şunları söyledi:
"Bugüne kadar yaptığımız projelerin en önemlisi, sizlerin giriş kapısında bizlere söylediklerinizdir. Önemli bir sosyal sorun olduğuna dair, hepimizin mutabık olduğumuz, erken yaşta evlilik, ülkemizde maalesef ancak ölüm, şiddet gibi konular içerdiğinde gündeme gelmekte ve haber değeri kazanmaktadır. Halbuki biraz sonra panelistlerin takdiminde de göreceğimiz gibi, çocuk denecek yaşlarda yapılan ve bilinmeyen, açığa çıkmayan çok sayıda evlilik bulunmaktadır. İşte bu gerçekten ve 'Jardarma üniformalı vatandaş' bilincinden hareketle, başka konuyla ilgili yasal görev ve sorumlulukları olan köy, mahalle muhtarlarımızı, öğretmenlerimizi, din adamlarımızı, sağlık personellerimizi, bilinçlendirmek, konu vahameti ve hassasiyetiyle ilgili vatandaşlarımızda farkındalık yaratmak maksadayla başladığımız, 'Çocukluğumu Elimden Almayın' projesinin ilk panelini gerçekleştiriyoruz. Küçük yaşta evlilikler konusunda sadece genel kolluk olan jandarma ve polisle mücadele etmenin yeterli olmayacağını düşündük. Toplumda yaşayan herkesin bu önemli göreve davet ediyoruz."
VALİ CENGİZ: HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Mardin Valisi Ahmet Cengiz, projenin toplum yararına ve çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Çocukluğumu elimden almayın projesi herkes için çok büyük önem taşıdığı gibi, toplum için de büyük önem taşımaktadır. Bu anlamlı ve önemli olan projeyi herkesin desteklenmesi gerekir. Jandarmamız yıllardan beri insan hakları ve insanların mutluluğu için çeşitli proje ve çalışmaları yapmaktadır. Tek kelime ile tebrik ederim. Bu projeye el atmak, insanlık için bir görev olmaktadır. Herkese bu konuda görev düşmektedir. Eğitimcilerden, din adamlarına kadar, ben insanım diyenlerden, insanlık için çalışanlar için önemlidir. Çocuk yaşta evlendirmek vicdan sızlatmak demektir. Bir ailenin mutluluğu ve bu ailenin geleceği için herkesin bu projeyi desteklemek gerektiği gibi, çocuğunu küçük yaşta evlendirmeye kalkanlara karşı mücadele vermesi gerekir. Bu çocukları kocaya değil, okulla tanıştırmayı hedefleyin. Halen ülkemizde bu berdel olayları yaşamaktayız. Edindiğimiz bilgiye göre Suriye'den ülkemize gelen Suriyeli genç kızları, küçük yaşta evlendirildikleri kulağımıza geliyor, takip ediyoruz. Bunu yapanlara yazık olacak" diye konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra, konusunda uzman panelistlerin konuşmalarına geçti.

AA(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)