BURSA’nın İznik İlçesi’nde, sit alanı ilan edilen antik taş ocağındaki Herakles kabartmasının çevre kirliliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.
İznik’e 8 kilometre uzaklıktaki Deliklitaş Mevkii’nde kaya üzerine normal insan boyutunda işlenen Herakles kabartmasının bulunduğu alana işlenen zeytin artıkları dökülüyor. Tuzlu olan ve kimyasallar içeren atıkların kabartmaya zarar verdiği belirtiliyor. Herakles’in kabartmasının olduğu bu bölge 1990’da Anıtlar Kurulu’nca sit alanı olarak tescil edilmişti. 12 yıl İznik’te müze müdürlüğü yapan ve daha sonra emekli olan Taylan Sevil, Herakles’in kabartmasının bulunduğu doğal kayalık bölgenin antik çağda taş ocağı olarak kullanıldığını ve İznik’i çevreleyen surlardaki taşlarda buradan elde edildiğini belirterek, şöyle dedi:
"1990 yılına kadar da taş ocağı olarak çalışıyordu. Herakles’in kabartması ortaya çıkınca o yıldan itibaren koruma alanı olarak ilan edildi. Mitolojiye göre M.S. 3'üncü Yüzyıl'da Yunanistan’ın Kuzey Teseli bölgesinde yaşadığına inanılan Herakles’in (Herkül), heykel ve kabartmaları kötülükleri defettiğine inanılıyor. İznik’te bulunan doğal kayada ki Herkül kabartması, o dönemde çalışan kaya işçilerini koruması amacıyla yapıldığı sanılıyor. Açık hava tapınağı olması da muhtemeldir. Kabartmada resmedilen Herakles’in sağ elinde gücünü temsil ettiği asası, sol elinde ise öldürdüğü 7 başlı yılan bulunmaktadır. Korunması gereken eserlerden biridir."