BURSA'nın İznik İlçesi Derbent Mahallesi sakinleri, yörede kurulan kalker ocağı ve kırma eleme tesislerini istemediklerini belirterek protesto gösterisi yaptı. Jandarmanın geniş önlemi aldığı gösteride mahalle sakinleri, 'Kuş seslerinin yerine dinamit sesleri almasın', 'İznik Unesco'ya böyle mi girecek', 'Değirmenkaya Taşocağı olamaz' pankartları taşıdı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu protestocular, kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin kapatılmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.
İznik'e 10 kilometre uzaklıkta bulunan 550 kişinin yaşadığı 180 haneli Derbent Mahallesi sakinleri, evlerine 4 kilometre uzaklıktaki Değirmenkaya Mevkii'nde kurulan kalker ocağı ve kırma eleme tesislerini istemiyor. Geçen mart ayında ruhsat alarak çalışmaya başlayan bu tesiste önümüzdeki günlerde dinamitlerin patlatılacağını, evlerinde kullandıkları, bahçelerini suladıkları su yatağının yok olacağını öne süren Derbent Mahallesi sakinleri, protesto gösterisi yaptı.
Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu protesto gösterisine, Bursa'dan giden DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir ile Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşı Caner Gökbayır da destek verdi. Ellerinde, 'Kuş seslerinin yerine dinamit sesleri almasın', 'İznik Unesco'ya böyle mi girecek', 'Değirmenkaya Taşocağı olamaz' yazılı dövizleri taşıyıp, 'Suyuma kalkan eller kırılsın', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' sloganları atan kalabalık, tesislerin önüne kadar giderek tepkilerini dile getirdi.
Jandarmanın geniş önlem aldığı protesto gösterisinde açıklama yapan Derbent Mahallesi Muhtarı Mehmet Ersin, bu tesisin sadece doğaya değil, ev ve bahçelerinde kullandıkları su kaynağının yok olmasına neden olacağını söyledi. Tesis için ÇED kararı alınırken, mahalle muhtarlığının bilgilendirilmediğini söyleyen Mehmet Ersin, şöyle konuştu:
"ÇED verilirken halkın katılımı ile gerçekleştirilmesi gereken toplantı da yapılmamıştık. Mahalle sakinleri olarak, bu taş ocağının işletilmesine asla izin vermeyeceğiz."
Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kalabalık, taş ocağının faaliyetine son vermemesi halinde, eylemlerini sürdüreceklerini bildirerek dağıldı.

NB(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)