BURSA’nın Orhangazi İlçesi yakınlarındaki İznik Gölü 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yapılan plan değişikliğinin yürütmesi, Bursa 2'nci İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.
Albayrak Holding’in İznik Gölü kısa mesafeli koruma bandında kağıt fabrikası kurmasına olanak sağlayacağı bildirilen, İznik Gölü 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’ında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan değişikliğe karşı, Orhangazi’den Avukat Erol Çiçek, Bursa Barosu Başkanlığı ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nce Aralık 2013’te birlikte dava açıldı.
Dava dilekçesinde, fabrika kurulacak alanın Bursa 2020 Yılı 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Plan Kararlarına göre su koruma havzalarında kaldığı belirtildi. Dilekçede, İznik Gölü Çevre Düzeni Plan’ına göre, kısa mesafeli koruma (mutlak koruma 300 metre kısa mesafeli koruma alanı 700 metre) alanında yer aldığı ve bu alanda kalan mevcut yapıların dondurulduğu ifade edildi. Toprak Koruma Kurulu’ndan izin alınmadığı da kaydedilen dilekçede, DSİ verilerine göre, Orhangazi Ovası’nın yer altı su rezervinin yıllık 19,5 hektometreküp olduğu ve rezervin tamamının tahsis edildiği öne sürülerek, bölgenin sulak alan ve aynı zamanda doğal SİT alanı olduğu kaydedildi. Dilekçede, yapılan plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu da savunularak, plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.
'İDARENİN SAVUNMASININ ALINMASINA GEREK GÖRÜLMEDİ'
Bursa 2'nci İdare Mahkemesi'nin, Kağıt Fabrikası için, İznik Gölü 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yapılan plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini açıklayan Avukat Erol Çiçek şöyle dedi:
"Mahkeme yürütmeyi durdurma kararını verirken, pek alışık olunmayan bir şekilde idarenin savunmasının alınmasına gerek görmedi. Bu durum plan değişikliği ile getirilen hükümlerin ne kadar vahim sonuçlara yol açabileceğinin bir göstergesi. İdarenin savunması alındıktan sonra karar yeniden gözden geçirilecek."
'İKİNCİ DİLOVASI OLMA TEHLİKESİ'
İznik Gölü kısa mesafeli koruma alanında yapılacak plan değişikliklerinin Orhangazi Ovası’nı bitireceğini öne süren Avukat Çiçek şunları söyledi:
"Bilindiği gibi plan değişikliğiyle İznik Gölü koruma alanları sanayi alanına dönüştürülmüş ve mevcut sanayi tesislerinin yanına eklenmek ve ağır sanayi tesisleri hariç olmak üzere Orhangazi Ovası sanayinin talanına açılmıştır. Bu plan değişikliği ilçemizin ikinci bir Dilovası olma tehlikesini içinde barındırıyor, tehlike şimdilik atlatılmış gözüküyor."