SURİYE’de yaşanan iç savaşta iki çocuklarını kaybettikten sonra Türkiye'ye sığınan ve akrabalarını bulmak amacıyla İzmit'e gelen 8 kişiden oluşan Suriyeli 2 aile, akrabalarının birkaç yıl önce öldüğünü öğrenince gidecek yerleri olmadığından camiye sığındı. Vatandaşlar tarafından karınları doyurulan aileyi, polis uygun bir yere yerleştirmek amacıyla götürdü.
Suriye'nin Halep kentinde oturan Halit Bilal, oradaki saldırılarda 6 ve 10 yaşındaki iki çocuğunu kaybetti. Eşi, 4 çocuğu, amcasının oğlu ve onun eşiyle birlikte Türkiye'ye gelen Halit Bilal, İzmit'te oturduğunu öğrendiği diğer amcasının oğlunu bulmak için İzmit'e geldi. Ancak burada yaptığı araştırmalarda amcasının oğlunun yıllar önce öldüğünü öğrendi. Gidecek yerleri olmayan Halit Bilal, eşi Hayfe, çocukları 3 yaşındaki Ferid, 6 yaşındaki Sine, 4 yaşındaki Ebru ve 8 yaşındaki Nurihan, amcasının oğlu Said Bilal ve onun eşi Ruhaç'la ile birlikte Yahya Kaptan Mahallesi’ndeki Akşemsettin Camisi’ne sığındı.
VATANDAŞLAR YEMEK VE GİYSİ YARDIMI YAPTI
Hiç paraları olmayan aile bir süre camide kalırken, semt sakinleri onlara yemek getirerek karınlarını doyurdu. Vatandaşlar, kullanmadıkları veya yeni aldıkları kıyafetleri de aileye verdi. Halit Bilal bozuk Türkçesiyle başlarından geçenleri anlatırken, Suriye'de 6 ve 10 yaşındaki iki çocuğunu bir patlama sonucu kaybettiğini belirterek şöyle dedi:
"Türkiye'ye geldikten sonra İzmit'te oturduğunu bildiğim amcamın oğlu vardı. Ancak buraya geldiğimizde onun birkaç yıl önce öldüğünü öğrendik. Paramız da yok, gidecek yerimiz de yok. Aslında Halep'e geri dönmek istiyoruz, ama nasıl döneceğimizi de bilmiyorum." 
Suriyeli ailenin camide kaldığını öğrenen polis, onları alarak kimlik sorgulamalarını yapıp, yeniden Halep'e dönmelerini sağlayana kadar uygun bir yere yerleştirmek amacıyla götürdü.