İZMİT,(Kocaeli),() - İZMİT'te ayakta kalan ender tarihi binalardan biri olan ve geçteğimiz günlerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyonunu için ihale açtığı 150 yıllık Portakal Hafız Konağı akşam saatlerinde çıkan yangınla kül oldu.
İzmit'in Çukurbağ Mahallesi'nde bulunan ve Osmanlı mimarisin bölgedeki en önemli yapılarından biri olarak bilinen Portakal Hafız Konağı, yılların ihmali nedeniyle bakımsızlıklan harabeye dönmüştü. Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi konağın restorasyonu için ihale açmıştı. 4 firma katıldığı restorasyon ihalesine en yüksek 2 milyon 478 bin 731, el düşük de 1 milyon 930 bin 217 lira teklif verildi. İhale, komisyonun henüz karar vermemesi nedeniyle açıklanmamıştı.
Son zamanlarda tinerciler ile evsizlerin girip çıktığı belirtilen konakta bu akşam saatlerinde yangın çıktı. Alevler bir anda ahşap binayı sardı. Alevlerin başlamasıyla çok sayıda itfaiye arazözü olay yerine gönderildi. İtfaiyenin müdahalesine rağmen konağın büyük bir bölümü yandı. Yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip olan Portakal Hafız Konağı’nın yakınında oturan vatandaşlar, konağı uzun süredir tinerci ve mekansızların kullandığını, birçok kez şikayet etmelerine rağmen bunu önleyemediklerini belirttiler. Vatandaşlar, yetkilileri de duyarsızlıkla suçladı.

MB,EA,OU (MB/RT) (FOTOĞRAFLI)