İZMİT merkeze bağlı 12 köyde, 'Mavi Dil Hastalığı' olarak bilinen salgın hastalık küçükbaş hayvanları bir bir öldürüyor. Yaklaşık 300 koyunun telef olduğunu söyleyen köy sakinleri bölgede 2 bine yakın küçükbaş hayvan olduğunu ve Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala baş gösteren hastalık nedeniyle mağdur olduklarını söyledi.
İzmit'e bağlı Akmeşe, Süleymaniye, Mecidiye, Gülbahçe, Sultaniye, Balören, Sapakpınar, Karaabdülbaki, İslamköy, Hasancık, Ortaburun ve Dörtyol köylerinde yaklaşık bir ay önce başlayan ve 'Mavi Dil Hastalığı' olarak bilinen hastalık nedeniyle bölgede yaklaşık 300 koyun telef oldu.
Kurban Bayramı'na hayvan üreticilerinin endişeli girdiğini söyleyen köy sakinlerinden Celil Yaman, "Benim 25 küçükbaş hayvanım vardı. Bunların 10'u önce zayıflamaya başladı. Ardından hayvanlar ilaç vermemize rağmen telef oldular. Veteriner hekimler salgın hastalığın sineklerden bulaştığını söyledi. Aynı zamanda Trakya bölgesinde de küçükbaş hayvanlarda toplu ölümler olduğunu duyduk. Biz biran önce Tarım ve Hayvancılık yetkililerin köyümüze gelip inceleme yapmalarını istiyoruz" diye konuştu.
Hastalığa kapılan hayvanların önce kilo vermeye başladığını söyleyen köy sakinleriden Kadir Gündoğdu, "21 koyunum vardı. 1 koyun öldü. 2 koyun da şu anda hastalığa kapıldı. Koyunlar önce kilo vermeye başlıyor ardından da burunları kızarıp en fazla 10 gün içersinde ölüyorlar. Bulunduğum Sapakpınar Köyü'nde ve çevre köylerde hastalık her geçen gün yayılıyor. Bir an önce ciddi önlem alınması gerekiyor" dedi.
KİREÇLEME YAPILIYOR
Hastalık nedeniyle hayvan üreticileri ahırlarını kireçlemeye başladı. Ahırını tamemen kireçlemesine rağmen 7 koyunundan 2'sinin telef olduğunu söyleyen Mustafa Gündoğdu, "Salgın hastalık nedeniyle hayvanlarımız telef oluyor. Hastalık büyük baş hayvanlara bulaşıp bulaşmayacağını da bilmiyoruz. Ahırımın her yerini kireçledim ama 2 koyun telef oldu. Hastalık aynı zamanda diğer koyunlara da bulaştı. Ne yapacağımı şaşırdım. Veteriner ilaç uygulamasına rağmen hayvanlar iyileşmiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI