SANAYİ ve evsel atıkların boşaltılması sonucu bir ara 'Ölü denize' dönüşen İzmit Körfezi'nin temizlenmesinde etkin rol oynayan, havadan yaptığı kontrollerde denizi kirleten gemi ve sanayi kuruluşlarına sıkı denetim göz açtırmayan deniz uçağı, önümüzdeki yıl da İzmit Körfezi'ni gözetlemeye devam edecek. 
Kocaeli'den sonra İstanbul'da da denetlemeler yapan, aynı zamanda deniz uçağı pilotu eğitmeni olan Hakan Osanmaz, denetim 2014 yılı için açılan ihaleyi yeniden kazandı. 6 yılda Körfez’e sintine bırakan 378 gemiye 10 milyon 717 bin 88 lira ceza uygulanmasını sağlayan deniz uçağı kontrolleri, deniz kirliliği bulunan illerin de ilgisini çekiyor.
Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, deniz uçağı denetimleri sayesinde denizi kirleten gemilerin sayısında geçen yıllara oranla büyük düşüş gerçekleşti. Belediye, 2007 yılında denizi kirlettiği tespit edilen 94 gemiye 2 milyon 67 bin TL ceza kesilirken, uçağın caydırıcılığı sayesinde ilerki yıllarda bu rakam giderek inerken, 2013 yılında gemi sayısı 17’ye, uygulanan para cezası da 954 bin 222 liraya düştü.
Deniz uçağı ile gemilerin yanı sıra diğer deniz araçları, dereler, kıyı tesisleri ve fabrikalar kontrol ediliyor ve kirliliğe neden olan unsurların ilgili birimlere bildiriliyor. Sürekli denetim yapıldığı bilindiğinden, sanayi kuruluşları ve gemiler artık denize atık bırakamıyor.

MB(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)