Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), () - İSTANBUL-Ankara arasında tren yolculuğunu 3 saate indirecek olan Yüksek Hızlı Tren ile birlikte diğer banliyö seferlerinin başlama tarihinin sürekli ertelenmesi, İzmit'te esnafın da hayallerini yıkıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanı Lütfü Elvan'ın son olarak açıkladığı 25 Temmuz'u bekleyen esnaf, "İnşallah bu kez ertelenmez" diyerek seferlerin başlamasını bekliyor.
Daha önce duyurulan açılış tarihleri, Sakarya'nın Arifiye İlçesi'nde yapılan Yüksek Hızlı Tren (YHT) istasyon binasında meydana gelen çöküntü, YHT hattında bomba ihbarı, sinyalizasyon ve haberleşme kablolarının kesilmesi gibi nedenlerle birçok kez ertelendi. Yüksek Hızlı Tren ile ilgili olarak, geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan bu kez 25 Temmuz tarihini verdi.
ESNAF YHT SEFERLERİNİ BEKLİYOR
Yüksek hızlı Tren hattı inşaatı nedeniyle Eskişehir-İstanbul arasında tüm tren seferlerinin de durması nedeniyle, hattın geçtiği birçok yerleşim biriminde olduğu gibi İzmit'te de esnaf 3 yıla yakın süredir eskisi gibi iş yapamıyor. Banliyö seferlerinin de yapılmaması nedeniyle Sakarya ve İzmit'ten İstanbul'daki okullarına gidip gelen öğrenciler ile bu hat üzerindeki işyerlerine gidip gelmekte treni kullananlar, hattın bir an önce açılmasını bekliyor.
Tren seferleri varken duraklarında boş kalmadıklarını söyleyen Gar Taksi'de şoförlük yapan Yılmaz Karadeniz, "Bizler de tren seferlerinin biran önce çalışmasını bekliyoruz. Kabloların birara çalındığını duymuştum. Şu ana kadar bitmesi gerekiyordu ama bitmemesinin tam sebebini de bilemiyoruz. Şu anda akşama kadar oturuyoruz. Ramazan nedeniyle de işlerimiz tamamen durma noktasına geldi. Tren varken işlerimiz çok yoğun oluyordu. Şimdi tek beklediğimiz tren seferlerinin başlaması" dedi.  
'UMARIM BİRAN ÖNCE YHT ÇALIŞMAYA BAŞLAR'
Biran önce tren seferlerini beklediklerini söyleyen emekli Kazım Erden, "Ben sık sık treni kullanıyordum. İstanbul ve bazı illerde akrabalarım var. Ertelenmesiyle ilgili düşüncem bir komplo olabilir. Çünki sık sık erteleniyor. YHT uzak mesafeler için iyi olduğunu düşünüyorum. Umarım biran önce çalışmaya başlar" dedi.
Tren seferlerinin durması nedeniyle İzmit'te Gar binasından itibaren yolu boyunca yeralan esnaf da yeterli iş yapamamaktan yakınıyor. 

(FOTOĞRAF)