İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 12 ülkenin katılımıyla gerçekleşen 9’uncu Balkanlılar Halk Dansları Festivali kortej yürüyüşü ve renkli görüntülerle başladı.
Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 9’uncu kez düzenlen Balkanlılar Festivali’nin açılışı Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören ve ülkemizi temsil eden Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Zeybek ekibinin gösterisiyle gerçekleşti. Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 1935 ve 1936 yıllarında, bizzat Atatürk’ün talimatıyla iki kez düzenlendikten sonra uzun yıllar ara verilen Balkanlılar Halk Dansları Festivali’ne 7 yıldır ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıkların söyledi. Festivalin aynı coğrafyayı paylaşan ulusların kardeşliklerini ve dostluklarını paylaştığı, farklı melodiler ve halk oyunlarının birbirini tamamladığı önemli bir platform olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "İnanıyoruz ki kültürlerin kaynaşacağı bu anlamlı etkinlik, barışa ve dostluğa her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyulan günümüz dünyası için, anlamlı ve kalıcı bir örnek olacaktır" dedi.
Balkan ruhunu İzmir’de yaşatan Balkanlılar Halk Dansları Festivali’nin, bölgemizdeki dostluk ve barış havasına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Başkan Kocaoğlu, İzmir’de yaşayan Balkan kökenli hemşerilerimiz bu festivale sahip çıkarak desteklemeselerdi, geçmişleriyle köprülerini sağlıklı bir şekilde kurmasalardı, biz bu yıl 9’uncusunu gerçekleştiremezdik. Esas teşekkür etmemiz gereken onlardır" diye konuştu.
Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ise Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan bu festivali yeniden hayata geçirerek 7 yıldır düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.
Festivale katılan ülkelerin dansçılarından oluşan ekipler açılışın ardından, yöresel kıyafetleriyle, hep birlikte Cumhuriyet Meydanı’ndan Konak Meydanı’na kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Burada kurulan sahnede ekipler ülkelerinin halk danslarını sergiledi. Renkli görüntülerin oluştuğu kortej ve gösterilere İzmirliler büyük ilgi gösterdi.