Eray ARPAŞİN/ İZMİR, () - İZMİR'de, gayrimenkul ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Megapol Group, 2010 yılında yaşamını yitiren Mimar Tatsuya Yamamoto anısına Ege ve İzmir'in ilk Japon Bahçesi'ni törenle açtı.
Bayraklı'da yapılan Megapol Tower İş Merkezi'nin mimarı Tatsuya Yamamoto'nun adı Bayraklı'daki aynı binanın yanındaki 2 bin metrekarelik alana verildi. 'Yamamoto Japon Bahçesi'nin içerisinde Japonya'ya özgü sakura, gynko biloba, bambu gibi ağaçlar kullanıldı. Bahçenin açılış için düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Japonya'nın Türkiye Konsolos Yardımcısı Yashifumi Sasatoni ile Tatsuya Yamamoto'nun eşi Gonca Telli Yamamoto ve Megapol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir katıldı.
YAŞAM BAHÇESİ
Açılışta konuşan Megapol'ün Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, ünlü mimar Yamamoto'nun adını parkla ölümsüzleştirmek istediklerini vurguladı. Japon mimarın 'ikinci evim' dediği Türkiye'de birçok özgün mimari yapıya imza attığına dikkat çeken Gökdemir, "Onun asil bir ruhu, çizgisini kaybetmeyen mütevazı bir duruşu vardı. Kendisine olan sevgi ve saygımızı göstermek adına şehrimizin bu ilk Japon bahçesini açıyoruz" dedi. Bahçenin kendi içinde başka anlamı da bulunduğunu anlatan Gökdemir, "Giriş'ten sondaki havuza kadar 5 farklı bölüm hayatın farklı dönemlerini anlatıyor. İlk kısımda yer alan köprü doğumu simgelerken en sondaki havuz ölümü ve sonsuzluğu temsil ediyor" ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise bu vefa örneğinin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirmek adına bir adım olduğunu kaydetti. Yamamoto'nun eşi Gonca Telli Yamamoto ise eşinin her zaman bir Türkiye sevdalısı olduğunu ifade ederek, "Hatta o sevgi bir Türk'ün bile sevgisinden fazlaydı. Ömrü vefa etmedi ama anısı her zaman burada yaşayacak" diye konuştu.
KIZI 'İZMİR'
Japonya'nın Türkiye Konsolos Yardımcısı Yashifumi Sasatoni de yapılan bahçenin kendisini duygulandırdığını aktardı. İzmir'in kendisi için çok özel biryeri olduğunu da söyleyen Sasatoni kızının ismini bile kente olan sevgisi nedeniyle İzmir koyduklarını vurguladı. Açılışta ünlü Japon koto sanatçısı Atsuka Suetomi, ney sanatçısı Ergin Karabulut ve kanun sanatçısı Erol Gönüldaş da bir resital verdi.
YAMAMOTO
1961 doğumlu olan Yamamoto, 1983 yılında Shibaura Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. Japonya, Fransa ve Türkiye'de üç yüksek lisans yaparak yüksek mimar unvanını aldı. 1986'da Türkiye'ye yerleşti. 1987-1995 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğretim görevlisi olarak çalıştı. İstanbul'da da birçok projeye imza atan Yamamoto 49 yaşında İstanbul'da yaşama veda etti.

EA(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)