Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - İZMİR Orman Bölge Müdürlüğü, yangınla mücadele sezonunu, Kemalpaşa Karaorman Deposu'nda düzenlediği basın açıklaması ve yangın tatbikatıyla açtı.
Yangınla mücadele sezonunun başmlaması nedeniyle Kemalpaşa İlçesi'ndeki Karaorman Deposu'nda bir basın toplantı düzenlendi. Toplantıya İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Orman Bölge Müdürlü İbrahim Aydın ve Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin ile diğer görevliler katıldı. Toplantıda konuşan Vali Toprak, havaların ısınmasıyla birlikte olası orman yangılarının önlenmesi için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün imkanlarını tespit etmek ve gözden geçirmek istediklerini belirtti. Vali Mustafa Toprak, "İzmir orman envanteri açısından yüzde 40’lık bir alana sahip ve aynı zamanda birinci derecede yangın ihtimali olan bir bölgedeyiz. Dolayısıyla her türlü risk karşısında önceden önlemleri alarak risk oluşturmadan geleceğe ulaşmak önceliğimizdir. 2013 yılı içerisinde daha fazla yangın çıkmasına rağmen daha az hektar alanın yandığını, yangınlarda çok kısa sürede müdahale edildiğini gördük. Bu yüzden Orman Bölge Müdürümüz şahsında tüm çalışanlara, tüm yerel kurum, kamu kurumları ve halkımıza teşekkür ediyorum. Tüm risk karşısında bakanlığımızın imkanları geliştirildi. Hem havadan hem karadan müdahale gücü yükseldi. Canlı olarak yangını izleme ile çok daha iyi müdahale edilecektir. Yangınlarla ilgili meteorolojinin de ciddi destekleri oluyor. Hava, nem ve rüzgar durumu ile ilgili kurumlar uyarılarak önlemler alınıyor. Ancak en önemlisi vatandaşlarımızın bilinç düzeyinin yükselmesi gerekiyor. Çünkü orman yangınlarının yüzde 96’sı insan eliyle çıkıyor. Bu nedenle bilinç düzeyinin yükseltilmesi gerekiyor" dedi.
'ORMANDA DUMANI GÖREN BİZİ ARASIN'
Türkiye’nin orman yangınları konusunda Akdeniz ülkelerine göre en başarılı ülkelerden biri olduğunu belirten Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise orman teşkilatının ve bakanlığın desteğiyle kendilerinin çok büyük gelişmeler gösterdiklerini ifade etti. Gelişmiş bir makine parkuruna sahip olduklarını belirten Aydın, "Bugün İzmir, 81 arasöz, 2 müdahale aracı, 32 su tankeri, helikopterleri ve birçok ekipmanıyla müthiş bir parkura sahip. Ancak yangınlarımızın yüzde 95’i insan kaynaklı oluyor. Bu nedenle insanlarımızı bilinçlendirmeliyiz" diye konuştu.
Yangınlarla mücadele ederken hava şartlarının da önem taşıdığına değinen Aydın, meteorolojinin de kendilerine çok büyük destek olduğunu ifade etti. Aydın, "Orman Bölge Müdürlüğü yangın sayısı 1800 ve 2 bin arasındaydı. Biz geçen yıl, yangın adedini 1200’e çektik. Geçen yıl 862 hektar alan yandı. Son 10 yıllık ortalamanın altındaydı. Bu yıl tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Haziran ayının sonundan itibaren yangın riski oluşacak. Yağmurlarla ince otlar büyüdü ve fazlalaştı. Herkes yaz tatilinde piknik alanlarına yazlıklara gidecek ve ot temizliği yapacaklar. Temizliği kesinlikle ateşle yapmamalılar. insanlarımız bu kritik havalarda biraz daha dikkatli olmalılar. Yangın çıktığında da vatandaşlarımız ücretsiz olan Alo 177 hattını arasınlar. Uyarılarımızın yüzde 85’ini telefonla alıyoruz. Orman içerisinde şüpheli insan gördüklerinde bile arıyorlar" dedi.
Yeni sezon için tüm hazırlıkları tamamlandıklarını belirten Aydın, "Biz ekip olarak yangın sezonuna hazırız. İnşallah kazasız, belasız atlatırız. Bugüne kadar orman yangınlarında 108 şehit verdik. Eğitimlere büyük önem veriyoruz" diye konuştu.
Basın toplantısının ardından orman yangını söndürme tatbikatı yapıldı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Orman Bölge Müdürlü İbrahim Aydın ve Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin'in de izlediği tatbikatta, karadan arazöz, havadan ise uçak ve helikopterler yangına müdahale etti. Son teknoloji ile donatılmış, canlı olarak yangın alanlarını tespit eden yangın takip araçları da ilk defa İzmir'de hizmete girdi.

MO(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)