İZMİR'de, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40'ıncı yıldönümünde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 40'ıncı yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, "20 Temmuz 1974 tarihi Kıbrıslı Türkler'in doğum günüdür" dedi.
Cumhuriyet Meydanı'nda bugün saat 10.00'da başlayan törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, KKTC İzmir Konsolosu Uğur Umar, askeri yetkililer, gaziler ve İzmir'de yaşayan KKTC'liler katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasından sonra şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 
Konsolos Umar yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974 tarihinin Kıbrıslı Türkler'in doğum günü olduğunu belirtirken, şunları anlattı:
"50 yıldır ambargo ve izolasyonlar altında ezilen, hatta üniversitelerimizi birçok akademik aktivitede dışlayan, spor müsabakalarına katılmamızı engelleyen Rum zihniyetine destek olan uluslararası camia antlaşma yapmanın zor olmadığını söylüyor. Bunu biz de biliyoruz, istenilen tavizleri verirseniz tabii ki zor olmaz. Ama bizler 1974 öncesine dönmek istemiyoruz ve buna izin vermeyeceğiz. Ben küçükken İstiklal Marşı'nı ağaç altında gizli gizli okurduk. O zamanlar can güvenliğimiz yoktu. Neredeyse 50 yıldır devam eden müzakere sürecinde mağdur olan yine bizleriz. 2004 yılında Birleşmiş Milletler tarafından önümüze sunulan, içerikleriyle vereceğimiz tavizlere rağmen Annan Planı'na yüzde 65 'Evet' diyen bizler, yüzde 70 'Hayır' diyen onlar olmasına rağmen mağdur olan yine bizleriz. Eğer Barış Harekatı olmasaydı biz Kıbrıslı Türkler'in sonu ne olacaktı? Bizler ancak adada yaşayan her iki halkın siyasi eşitliğinin üzerine kurulu, hak ve adalet ölçülerini gözeten bir anlaşma istiyoruz." 
Konuşmanın ardından tören sona erdi.

FOTOĞRAFLI