İZMİR'de, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Kabotaj ve Denizcilik Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 1926 tarihinin 88. yıldönümündeki Kabotaj Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Düzenlenen kutlama törenine İzmir Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Liman Başkanı Durmuş Ünüvar, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Meclis Başkanı Geza Dologh ve İzmirlilerin katıldı. Atatük Anıtı'na çelenk sunulup, ardından İstiklal Marşı okundu.
Törende konuşan İzmir Liman Başkanı Durmuş Ünüvar, denizlerin, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu belirterek, "Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğer ülkelerin her zaman önünde olmuşlardır. Bunun farkında olan büyük Atatürk'ün direktifleriyle çıkarılan Kabotaj Kanunu'nun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır" dedi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından Birinci Kordon'daki çimlerde, protokol üyelerinin de katılımıyla halat çekme yarışması düzenlendi. Eğlenceli geçen yarışmayı Sırrı Aydoğan, Yusuf Öztürk ve Geza Dologh'un takımı kazandı. Yarışmanın ardından pasaportta demirli olan Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi ile körfez turu düzenlendi ve deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı.
Kabotaj Bayramı kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Piri Reis Denizcilik Derneği'nin ortak çalışmasıyla, uzaktan kumandalı yelkenlilerin yarıştırıldığı Piris Reis Kupası düzenlendi. Yarışta 'Engelsizmir" projesi kapsamında Büyükşehir tarafından Piri Reis Denizcilik Derneği'ne bağışlanan uzaktan kumandalı maket yelkenliler engelli vatandaşlar tarafından kullanıldı. Yarış sırasında bölgede yoğun olarak görülen deniz anaları maket yelkenli teknelerin hızını kesti.

FOTOĞRAFLI