Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - İZMİR’in Bornova İlçesi’nde, kaçak elektrik kullanan yüzlerce vatandaş, Gediz Edaş A.Ş.’nin, '2004 yılından önce sokaklarına hizmet geldiğini ispatlamaları durumunda yeni hatlar bağlayacakları' söylentisi üzerine belediyeye koştu.  Gediz Edaş A.Ş. yetkilileri ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını, ruhsatsız hiçbir eve elektrik bağlanmayacağını, bunun seçim öncesi ortaya çıkan dedikodu olduğunu dile getirdi.
Bornova İlçesi'nde ruhsatsız gecekonduların sıklıkla bulunduğu Doğanlar, Mevlana, Çamkule, Yeşilova, Altındağ gibi bölgelerde, son bir ay içerisinde Gediz Edaş A.Ş.’nin, '2004 yılından önce sokaklarına hizmet geldiğini ispatlamaları durumunda yeni hatlar bağlayacaklarını' açıkladığı söylentisi yayıldı. Bunun üzerine kaçak yapılarda oturan vatandaşlar bu haktan yararlanmak amacıyla evlerinin bulunduğu sokağın 2004 yılından önce yapılıp yapılmadığını ispatlamak amacıyla Bornova Belediyesi’ne başvurdu. Burada Fen İşleri Müdürlüğü’nden, 2004 yılından önce evlerinin bulunduğu alanda, yol olup olmadığının taraflarına bildirmelerini istedi.
BELEDİYE, BU BELİRLENEMEZ CEVABI
Sayıları kısa sürede bine yaklaşan dilekçeleri inceleyen belediye yetkilileri, o tarihden önce belirtilen alanda yol olsa bile, o evlerin orada bulunup bulunmadıklarının kaçak oldukları için anlaşılamayacağı karşılığını verdi. Yetkililerin bu cevabına isyan eden vatandaşlar, belediye binası önünde toplanarak tepkilerini dile getirdi. Vatandaşlardan Bahattin Karakaya, "Biz böyle bir belge almamız halinde elektiriğimizin bağlanacağı duyumunu aldık. Biz de bunu alabilmek için belediyeye başvurduk. Ancak bizlere olumsuz yanıt geldi. Bu söylemi kim ortaya attı? Bu sorunumuzun halledilmesini bekliyoruz" dedi. Vatandaşlardan Cüneyt Arslan da, kendilerine bir açıklama yapılmasını beklediklerini söyledi.
İL MÜDÜRÜ: RUHSATSIZ EVE ELEKTRİK YOK
Konuyla ilgili bilgi veren Gediz Edaş A.Ş. İl Müdürü Mehmet Buharalıoğlu, 12 Ekim 2004 tarihinden önce zaman zaman verilen haklarla, belediyelerin yol hizmeti verdiği bölgelere elektrik bağlantıları yapıldığını, ancak bu tarihten sonra bu durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Buharalıoğlu şöyle konuştu:
"Bu tarihten sonra kaçak elektrik kullanımı Türk Ceza Kanunu kapsamında da suç oldu. Bu tarihten önce belediye hizmeti ispatlandığında elektrik veriliyordu, ama artık bu olay yok. Yol olması önemli değil. Ruhsatı olmayan, yapı kullanma belgesi olmayan hiçbir eve elektrik bağlamıyoruz. Bunun seçim öncesi çıkan dedidodulardan bir tanesi olduğuna inanıyorum."
TY(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)