FRANSA’nın başkenti Paris’te haftaya düzenlenecek EXPO 2020 oylaması öncesi, İzmir’de nefesler tutuldu, sonuç merak ve heyecanla beklenmeye başladı.
EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı, Vali Mustafa Toprak başkanlığındaki 100 kişinin üzerindeki İzmir heyeti, gelecek salı günü Paris’e giderek, hem 27 Kasım’daki son sunumu yapacak hem de oylamaya katılacak. Son güne kadar lobi faaliyetleri sürerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oylamaya katılmayacağı bildirildi. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, Paris’teki oylamaya katılacağı kaydedildi.
Heyetin Paris’e varmasının ardından, aynı gün, saat 19.00’da gölet kenarında Pavillon d’Armenonville’de EXPO 2020 İzmir resepsiyonu verilecek. Resepsiyon su gösterileriyle renklendirilecek, ünlü sanatçı Sertab Erener konser verecek. Oylama gününde ise bir bakan ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu konuşma yapacak. İki tanıtım filminin ilkinde İzmir’in özellikleri, durumu, konumu, neden aday olduğu ve konular anlatılırken, diğerinde Başkaban Erdoğan’ın konuşması yer alacak. Başbakan Erdoğan, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerine ve katılımcılara video görüntüsüyle seslenecek. Ayrıca, 'Türk Hamwking' diye tanınan, yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren beyin araştırmacısı Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün de BIE delegelerine hitap edecek. Sunumların ardından saat 14.00’te oylama yapılacak, akşamında ise BIE delegeleri EXPO 2020’yi kazanan kentin heyetine resepsiyon verecek.
Kentin adaylık süreciyle ilgili bilgiler veren Vali Toprak, “İzmir tatlı, bir o kadar da heyecanlı günler yaşıyor. Uzun yıllara dayanan titiz bir planlamanın, kararlı bir çalışmanın karşılığının alınmasına sayılı günler kaldı. Çeşitli kampanyalar, bire bir temaslarla İzmir’in EXPO projesi anlatıldı, destek istendi. Adaylığımız dünyanın pek çok coğrafyasından ciddi destek buluyor. Umutluyuz, kazanıp İzmir’e geri dönmek istiyoruz” dedi.
İzmirliler ise 2015 için yaşanan hüsranın tekrar yaşanmamasını, kazanılması halinde EXPO’nun kente katacağı faydayla daha hızlı gelişeceğini söyledi. Bazı İzmirlilerin, EXPO’yla ilgili bilgilerinin olmaması ise şaşırttı.