İZMİR’de görme engellilerin doğru ilacı doğru kullanımını sağlamak için “Engelsiz ilaç” projesi hayata geçti. İlk etapta 110 gönüllü eczanede başlayan uygulamayla ilaçların üzerine görme engelliler alfalesi (Braille) ile ilacın adı, kullanılışı, son kullanma tarihi yazılacak. Bu alfabeyi bilmeyenlere ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı 1000 adet, içinde ilaçla ilgili bilgilerin yer alacağı “konuşan kutular” verilecek.
Türkiye’ye örnek olacak bir sosyal sorumluluk projesi İzmir’de başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kent Konseyi, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (Çeekoop), Çağdaş Görmeyenler Derneği işbirliğiyle ortaya çıkan proje, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Projeye göre ilk etapta 110 gönüllü eczane aldıkları görme engelli alfabesi (Braille) yazabilen makineyle ilaçların üzerine ilacın adı, kullanım özellikleri, son kullanma tarihi gibi bilgileri yazacak. Böylece, bu alfabeyi bilen görme engellilerin ilacı başka ilaçlarla karıştırma riski ortadan kalkacak, günde kaç kez kullanacağını, son kullanma tarihini ve ilaçla ilgili bilinmesi gereken bazı özellikleri öğrenebilecek. Alfabeyi bilmeyenlere ise “konuşan kutu” adı verilen, eczacının ilacın özelliklerini sesli kaydedeceği, engellinin de dinleyebileceği cihaz verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında, konuşan kutu denilen bu cihazlardan 1000 adedini eczanelere dağıttı. Eczaneler de ihtayacı olan görme enellilere bu kutuları sağlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu projenin, diğer illerin ve Sağlık Bakanlığı’nın etkilenmesine katkısı olacağını söyledi. İzmir’in çağdaş ve ilklerin kenti olduğunu belirten Kocaoğlu, “İnsanlık tarihi boyunca da tüm çalışmalar, üretimler, insanlığın mutluluğu, gelişmesi, yaşam standartının artması için yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediylesi engellilere yönelik çok çeşitli çalışmalar yaptı. Otobüslerin yüzde 85’ini alçak tabanlı ve engellilerin kullanımına uygun hale getirdik. Toplu ulaşımdan yararlanamayacak olanlara özel engelli arabalarıyla hizmet veriyoruz. Yaz aylarında sosyal etkinlikler düzenleniyor. Kaldırımlarda görme engelliler için düzenlemeler yaptık. 2010 yılını Engelli Yılı ilan etmiştik. Görme engelliler için kent rehberi hazırlandı. Hangi binada engelli olduğunu ve nereye, nasıl ulaşacaklarını gösteren bilgileri topladık. Afet anında engellilere bu bilgilerle daha çabuk ulaşılabilecek. Türkiye’de ilk kez, uluslararası 'engelsizizmir' kongresi yapıldı. Engellilelerin kullanımına uygun bina ve ulaşıma kırmızı bayrak veriyoruz” dedi.
Kocaoğlu, görme engellilere doğru ilaç kullanımı için yapılan proje kapsamıda gönüllü 110 eczaneye ilk etapta 1000 adet “konuşan kutu” verdiklerini, projenin devamında da ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Projeye yapılan yatırımın diğer yatırımlar yanında çok küçük olmasına karşın, ulaştığı ve ulaşmak istediği hedefin büyük olduğunu belirten Kocaoğlu “İnsana bakışı gösteriyor. Göz kulak olmak yönünden son derece önemli. Katılımcı bir yönetim anlayışıya kenti yönetmenin bir örneği. Bu ve benzer projlerle yaşam standardımızı yukarılara çekebiliriz” diye konuştu.
Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, gönüllü eczacıların Braille alfabesi ve işaret dili eğitimi için destek verdiklerini söyledi. Kızıltan “Engelli ilaç projesi görme engellilerin ilaca ulaşmasındaki mevcut engelin oratdan kaldırılması projesidir” dedi. Çevreci Eczacılar Kooperateif Başkanı Şule Kurşunlu, Braille alfabesi yazılacak etiket basma makinelerini yurtdışından getirdiklerini söyledi. Kurşunlu “Görme Engelli alfabesiyle ilacın adı, kullanımı, son kullanma tarihi, ilaçla ilgili bilgiler yazılacak. Kabartma yazı bilmeyenlere konuşan kutularla aynı bilgiler iletilecek. Eczacılar kutulara bu bilgileri okuyarak kaydedecek” dedi.
EDAK Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanak ise İzmir’de doğan bu projenin önce tüm bölgeye daha sonra ise Türkiye’ye yayılacağına inandığını söyledi. Çağdaş Görmeyenler Derneği Başkanı Ufuk Özen ise projenin kendisini heyacanlandırdığını dile getirdi. Özen, “Hiçbir proje bu kadar çok yaşamımıza birebir dokunmamıştı. Duyarlılık ve sosyal sorumluktan dolayı Büyükşehir Belediyesi ve diğer kuruluşlara teşekkür ediyorum. Umarım ülke geneline yayılır ve SGK kapsamına alınarak ücretsiz verilir” dedi.
Konuşmaların ardından bir eczacı ve görme engelli İzmirli, mizanzenle projenin tanıtımını yaptı.