İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan ve Tüm Bel-Sen üyesi memurlar, ulaşım, yemek ve kreşle ilgili taleplerinin yerine gelmemesi nedeniyle ilginç bir eylem yaptı. Belediye binası önünde sorunların düzenledikleri forumda konuşan memurlar daha sonra toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki tavrı nedeniyle Genel Sekreter Yardımcısı Pervin Şenel Genç'in ikinci kattaki odası önünde alkışlı protesto yaptı.
Büyükşehir Belediyesi'nin, uyuşmazlıkla sonuçlanan işçi toplu sözleşmesiyle ilgili krizden sonra bu kez de memurlarla arası bozuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü olan ve 3 bin üyesi bulunan Tüm Bel-Sen, belediye yetkililerinden oluşan komisyonla olan toplu iş sözleşmesi görüşmesindeki anlaşmazlık sonrası bugün belediye binası önünde 200 memurun katıldığı forum düzenledi. Forumda, sözleşme masasında Genel Sekreter Yardımcıları Pervin Şenel Genç ve Erhan Bey'in başkanlığındaki komisyon toplantısında yaşananlar anlatıldı. Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ulus Bozkır, sosyal denge tazminatı alınan nakdi iyileştirmenin devam etmesi, yanı sıra yemek ve ulaşım sorununun çözülmesi, kreş ve emzirme odalarının kurulması, sağlık raporlarından alınan kesintilerin kaldırılması, mobbingle mücadele odalarının kurulması gibi taleplerini ilettiklerini söyledi.
Bu taleplere karşın belediye yönetiminin kabul edemeyecekleri şekilde bir teklifle geldiğini belirten Bozkır, "İtfaiyecilerin aldığı brüt nakdi ödeme olan 890 TL'nin 140 TL'sinin, güvenlik personelinin 830 TL'sinin 80 TL'sinin ve diğer personelin 775 TL'sinde 25 TL'sinin kesilmesi, herkese 750 TL verilmesi ve bunu karşılığında 46 binişlik ulaşım kartı verilmesini önerdiler. Kart istemeyene de brüt 832 TL verilmesini gündeme getirdiler. Aksi durumda eski sözleşmenin devam edeceğini belirttiler. Yemek konusunda mevcut binadaki fiziki koşullar düzeldikten sonra yemekhane açılabileceğini söylediler. Kreş açamayacaklarını, ancak emzirme odaları açılabileceğini, sendikaya verilecek bir odanın mobbingle mücadele odasına dönüştürülebileceğini belirttiler" dedi. Bozkır, 40 günlük sağlık raporlarında kesintilerin 15 güne indirilmesi karşılığında kanser gibi uzun süreli hastalıklar nedeniyle tedavi gören çalışanların iyileştirme zamlarından kesinti yapılmayacağını söylediklerini de aktardı.
Bozkır, belediye yönetiminin tekliflerinin ulaşım ve yemek başta acil sorunları karşılamaktan uzak olduğunu, emekçilerin çıkarlarını korumak bir yana, emekçileri karşı karşıya getirebilecek önerilerde bulunulduğunu söyledi. Sosyal belediyecilik iddiasında bulunanların samimiyetini sorgulatacak uygulamalar yapıldığını öne süren Bozkır, idarenin bu tavrını gözden geçirmesini istediklerini söyledi.
Bozkır'dan sonra söz alan sendika yöneticileri ve bazı memurlar da görüşlerini açıkladı. Bir itfaiye eri, "Belediye çalışanlarını kaşı karşıya getirmek istiyorlar. Başaramayacaklar" dedi. Kanser hastası bir çalışan ise, raporları nedeniyle yapılan kesintilerin haksızlık olduğunu söyledi. Çocuğuna tuvaletlerde zor koşullar altında süt sağdığını belirten bir kadın memur ise emzirme odalarının mutlaka yapılmasını istedi.
Forumda sorunlarını paylaşan memurlar, sendikacıların isteği üzerine seslerini daha iyi duyurabilmek amacıyla belediye binasına girerek ikinci katta, toplu iş sözleşmesi görüşmelerine giren Genel Sekreter Yardımcısı Pervin Şenel Genç'in makam odasının önünde alkışlı eylem yaptı. Başkanlık makamının bir üst katındaki eylemde memurlar alkışın yanı sıra "Direne direne kazanacağız", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları attı.

FOTOĞRAFLI