CUMHURBAŞKANI adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu "Büyük uzlaşma" sloganıyla destekleyen beş partinin İzmir İl Başkanları ortak basın toplantısı yaptı. İl Başkanları İzmirli seçmenlere 10 Ağustos'ta sandığa gitmeleri ve oy kullanmaları çağrısı yaptı.
Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapılan toplantıya CHP İl Başkanı Ali Engin, MHP İl Başkanı Necat Karakaş, Demokrat Parti (DP) İl Başkanı Gürcan Ötengengil, DSP İl Başkanı Selçuk Karakülçe, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) İl Başkanı Adem Birinci katıldı. İl Başkanları üzerinde Atatürk, Türk bayrağı ve İhsonoğlu'nun çocuklarla çekilmiş fotoğraflarının yeraldığı seçim afişinin asılı olduğu masanın önünde oturdu.
CHP İl Başkanı Ali Engin, seçimin Türkiye demokrasi tarihini mihenk taşlarında bir tanesi olduğunu söyledi. Türk demokrasisine hizmet vermiş beş partinin İhsanoğlu'nu desteklediğini belirten Engin, “Söz konusu ülkenin, insanımızın çıkarları olduğunda her şeyin teferruat oluğunu gösteriyoruz. İzmir her zaman uzlaşmanın, demokrasinin, özgürlüğün, hukukun, vatanseverliğin, temel insan haklarına saygını kenti olmuştur. Uzlaşmanın İzmir ve ülkede güçlenebilmesi, demokrasinin yeniden tamir edilmesi için Cumhurbaşkanlığı seçimi önemlidir. Seçim maalesef adaletsiz ve adil olmayan seçim sistemi ile yürümektedir. Bağımsız ve tarafsız olması gereken TRT ki, biz ona Tayyip Radyo Televizyon kurumu diyoruz, kampanya başladığından bugüne Erdoğan 500, İhsanoğlu'na üç, Demirtaş 'a ise nerdeyse sıfır dakika yer ayırıyor" dedi. Engin, tüm seçmenlerin demokrasiye, ülke geleceğine sahip çıkmaların ve 10 Ağustos'ta sandığa gitmelerini istedi.
ZAFERE İZMİR KATKI VERECEK
MHP İl Başkanı Necat Karakaş ise Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türk milleti ve devletinin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Karakaş, “12 yıllık AKP iktidarı ile Türk milleti ve devletİ tarihinin en vahşi, en zalim en sinsi tehditlerine maruz bırakılmıştır. Ülke ve bölge zor bir süreçten geçiyor. Orta Doğu'da haritaları yeniden şekillendirilmekte. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve ülke üzerinde hesabı olanların önünde tek engel cumhurbaşkanlığı seçimidir. Bu tarihi sorumluluğun bilinci ile gayretle çalışıyoruz. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin işaret ettiği gibi Tayyip Erdoğan'ın neden Cumhurbaşkanı olmaması ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nun neden olması gerektiği sorularına halkla birlikte yanıt vereceğiz. MHP olarak İzmir'de yapacağımız çalışmalarla İhsanoğlu'na en yüksek oyun çıkmasını sağlamak için çalışacağız. Zafere katkı vereceğiz. Seçmenin mutlaka sandığa gitmesini sağlayacağız" dedi.
ANKETLERE GÖRE ERDOĞAN MAKSİMUM YÜZDE 40 OY ALACAK
DSP İl Başkanı Selçuk Karakülçe yaptığı konuşmada iddialı konuştu. Beş partinin birlikteliği ve halkın giderek artan ilgisine dikkat çeken Karakülçe, “Şimdiden Ekmeleddin İhsanoğlu'na Cumhurbaşkanı demek istiyorum. Her geçen gün Türk halkını kendisine hayran bırakmakta. Türk halkının 12 yıldır mumla aradığı devlet adamlığı kimliğini göstermekte, kitlelerle daha çak kavuşmakta ve bütünleşmekte. DSP, kamuoyuna ve tarihe vicdan borcunu sürece katkı vererek göstermiştir. Özelikle seçim protesto etme için kamuoyu oluşturmaya çalışmanın yanlıştır. Sandığa gitmek bir sonraki dönem için de tercih oluşturacak. Bu da demokrasiye mi yoksa teokrasiye mi çalışacağız sorusunun yanıtını verecek. Seçmen, oyunu kayıtsız şartsız kullanmalıdır. Gönlümüz yüzde 100 desteğin İhsanoğlu'na olmasıdır. Bugünden Erdoğan'ın seçimi kazandığı algısı yaratılmak istenmekte. Ancak, partimizin yaptığı anket çalımasında Erdoğan'ın alacağı oyun maksimum yüzde 40 olduğu sonucu çıkmıştır. İnşallan birinci turda Ekmeleddin İhsanoğlu Cumhurbaşaknı olacaktır" dedi.
YETER SÖZ MİLLETİN
DP İl Başkanı Gürcan Ötengengil ise İhsanoğlu'na destek için bir araya gelen beş parti, Türkiye'nin özlediği siyasi tabloyu oluşturduğunu söyledi. Ötengengil, “Medeni olarak birlikte oturan siyaset tartışan kişileriz. Türkiye'nin ötekileştirmeden arınamaya ihtiyacı var. Türkiye bir mozaik toplumdur. Ümit ediyoruz ki Ekmeleddin Bey ciddi farkla çıkacak. Artık Türkiye 'Yeter söz milletin' sözünü söyledikten sonra İhsanoğlu Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak" dedi.
ÜSLUBU, DEVLET ADAMLIĞI VE BEYEFENDİLİĞİYLE İHSANOĞLU
BTP il Başkanı Adem Birinci yaptığı konuşmada, Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda ülkenin üniter yapısının bozulup, federasyon sistemine gidileceğinden söz edildiğini, Güneydoğu'nun Türkiye'den koparılacağını söyledi. Birinci “Erdoğan seçilirse ülke demokratik krallığa gidecek. Artık 'Yeter. Dur' deme zamanı geldi. Millete sesleniyorum. İki liderin üslubunu, tavrını kuyumcu terazisi hassasiyeti ile tartsınlar. Ona göre karar versinler. Cumhurbaşkanlığına üslubu, devlet adamlığı, baba tavrı, anne kucağı gibi kucaklaması, beyfendi kimliğiyle İhsanoğlu layıktır. Beş parti olarak yekvücut İhsanoğlu'nun arkasındayız" dedi.
Beş partinin il başkanı İhsonoğlu'na destek için her partinin kenti etki alanında çalışma yapacağını açıkladı. Çalışma şeklinin benzer olacağının belirten MHP İl Başkanı Karakaş “Ekmeleddin İhsanoğlu 22 Temmuz'da İzmir'e gelecek. İftarda İzmirlilerle buluşacak. Buraya muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, meslek odaları temsilcileri katılacak. Henüz netleşmedi ancak gündüz gelmesi durumunda halkın yoğun olduğu yerlerde İzmirlilerle buluşacak" dedi.

FOTOĞDAFLI