İZMİR Barosu üyesi avukatlar, 5 Nisan Avukatlar Günü'nü düzenlenen etkinlikle kutladı. Baro Başkan Yardımcısı Sefa Yılmaz, İzmir Barosu’nun totaliter düzenlemelerin ve yürütmenin yargıya üstünlük arayışının karşısında duracağını, demokratik hukuk devletini, insan hakları ve özgürlükleri savunmaya devam edeceğini söyledi.
İzmir Adliyesi A-Protokol Kapısı önünde düzenlenen '5 Nisan Avukatlar Günü' kutlaması, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene, İzmir Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Celal Kocabaş, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, Adalet Komisyonu Başkanı Akar Karasu, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osan Ermumcu ve avukatlar katıldı. İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir ise kısa süre önce kalp rahatsızlığı geçirdiği için törene gelemedi.
Törende bir konuşma yapan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Sefa Yılmaz, avukatlar olarak hukuk devletinin adil yargılama hakkı korunmadan var olamayacağı gerçeğini bilerek, savunma hakkının sınırlandığı, savunmanın temcilcileri olan avukatların yok sayılmaya çalışıldığı bir süreçte her türlü zorluğa karşı adaletin gerçekleşmesi için görev yaptıklarını söyledi. Yılmaz, avukatların, adalet ve vicdan mücadelesinde sorumluluklarını yerine getirirken, savunmanın kısıtlanmasına yönelik hukuksal düzenlemeler, avukatın ve avukatlığın itibasızlaştırılması yönündeki söz ve eylemler, barolara karşı yürütülen soruşturmalar ve açılan davalarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
Duruşmalarda kendilerine söz verilmeyen, duruşma salonlarından yakapaça çıkarılan ve hatta kolluk güçlerince adliye binalarında darp edilen avukatların bulunudğunu, bunun meslektaşlarının özgürlüklerinden yoksun bırakılmalarına kadar vardığını öne süren Yılmaz, baroların, meslektaşlarına yönelik saldırılara karşı durmanın yanında, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma görevleri de olduğunu söyledi.
Siyasal iktidarın, demokrasiye ve hukuk devletine zarar veren uygulamalar yaptığını, hayatın her alanını kendi ideolojik-politik yönelimi doğrultusunda düzenlemeyi ve denetlemeyi amaçladığını, buna sürekli yeni adımlar eklediğini iddia eden Yılmaz, "Bu kapsamda, yargı bağımsızlığını ve erkler ayrılığı ilkesini ortadan kaldıracak düzenlemelerle yargıyı yürütmeye bağlamayı amaçlamaktadır. İzmir Barosu, tüm bu totaliter düzenlemelerin ve yürütmenin yargıya üstünlük arayışının karşısında duracak, demokratik hukuk devletini, insan hakları ve özgürlükleri suvanmaya devam edecektir" dedi.
Törenin ardından, İzmir Barosu resim ve karikatür sergisinin açılışı yapıldı ve kokteyl düzenlendi.

BK(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)