İZMİR’de görev yapan aile hekimleri, çıkarılması planlanan torba yasa ve yönetmeliklerle, acil servislerde en az 16 saat zorunlu nöbet getiren yeni düzenlemeyi, basın açıklaması yaparak protesto etti. İzmir’deki toplam bin 140 aile hekiminin büyük bölümü, bugün hasta da bakmadı.
İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) üyesi yaklaşık 500 hekim, bugün saat 11.00’de İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önüne gelerek, kendilerine hastanelerin acil servislerinde en az 16 saat nöbet tutma zorunluluğu getiren torba yasa teklifinin geri çekilmesini istedi. Ellerinde, “Bırakın işimizi yapalım", “Nöbete hayır", “Maaş kesintisine hayır" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, “Bakan istifa” sloganı da attı. Eyleme Türk Sağlık Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık İş, Türk Tabipler Birliği ve İzmir Tabip Odası temsilcileri de destek verdi. Aile hekimleri ıslık ve düdük çalarak, hükümetin yeni düzenlemesine tepki gösterdi, üzerinde “torba yasa” yazan bir dosya da ateşe verildi.
“OYUNA GELMEYİZ, İZİN VERMEYECEĞİZ”
İZAHED Başkanı Dr. Muhterem Kolay, yasa teklifinin geri çekilmesini istediklerini belirterek, “Acillerdeki kadro eksikliğinin aile hekimleri ile kapatılmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın kendilerinin görüşünü almadan yasalarda değişiklik yaptığını ifade eden Kolay, “Sahanın görüşü alınmadan popülist yaklaşımlarla sistemin dengeleri ile oynamak hem bizlere hem de hastalara zarar verecektir. Son dönemde bakanlığın yapmakta olduğu uygulamalar, eksiklikleri gidermekten çok sağlık çalışanlarına angarya olarak yük getirmektedir. Torba Yasa’daki nöbet maddesine hayır diyoruz. Türkiye sınırları içerisinde anayasamız tarafından tanımlanan tıp diploması çerçevesinde, her aile hekimi diğer branşlardaki tüm hekimler kadar görev sınırları içerisinde mesleğini onuru ile en iyi seviyede icra etme donanımına sahiptir. Bizlerin hastane acillerinde nöbet tutarak kapatacağı bir eksiklik yoktur. Acil başvurularının yılda 90 milyonu aştığı ülkemizde, bakanlığın kendi personel planlamasındaki eksikliği kapatmak için, aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına, eğitim kandırmacası adı altında acil servis nöbeti tutturma yoluna gitmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Eyleme katılanlar bugün hasta bakmayacaklarını belirtti. Topluluk yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı.