Utku BOLULU/İZMİR, () - İZMİR'de 36'ncı İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Ayakkabı Kış Fuarı adıyla tanınan fuarda en yeni model ayakkabı, çanta ve aksesuarlar görücüye çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarcılığın kent kalkınması için kaldıraç olduğunu belirterek, “İzmir büyüme ivmesini yakaladı" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ, İzmir Ayakkabıcılar Odası, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği, Ankara Ayakkabıcılar Odası ve sektör temsilcileri tarafından düzenlenen 36'ncı Ayakkabı Kış Fuarı'nda Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa, Denizli, Gaziantep, İstanbul, Konya, Manisa ve Trabzon'dan firmalar katıldı. Fuara Azerbaycan, Cezayir, Filistin, Irak, İran, Kosova, Lübnan, Mısır, Sudan, Tunus, Ürdün, Yemen ve Yunanistan'dan alım heyetleri gelecek. Kadın, erkek ve çocuk ayakkabısı ile yan sanayi ürünlerin yer aldığı fuar 15 metrekarelik alanda kuruldu. Fuar'da yüzde 90'ı imalatçı 114 firma stant açtı.
MUSUL KINAMASI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise konuşmasının başında önce Musul'da yaşanan olaylara değindi. Kocaoğlu, "Hem Musul halkına hem de Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu'na yapılan saldırıyı kınıyorum. Bir an önce vatandaşlarımızın salıverilmesini ve sağlıklı biçimde yurda dönmelerini diliyorum" dedi.
Kocaoğlu, ayakkabı fuarının gelecek yıldan itibaren Yeni Fuar Alanı'nda düzenleneceğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin tek başına 400 milyon TL'lik yatırımla fuarı tamamladığını belirten Kocaoğlu, “Sergi kapasitemiz dört katın da üzerine çıkacak. Amacımız fuarcılığı büyüterek yeni fuarlar ekleyerek geliştirip sunmak, Avrupa ve dünyadaki gelişmiş fuar şirketleriyle ortaklıklar kurarak fuarcılığımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Kentin kalkınmasında İzmir fuarcılığının kentin kalkınmasında önemli bir kaldıraç olduğuna inanıyorum. İzmir 30-40 yıl içinde hak ettiği büyümeyi sağlayamayan bir trend yaşadı. Şimdi bundan kurtulduk. İzmir Türkiye'nin büyüme oranlarının 2, 2.5 kat üzerinde büyüyor. İzmir büyüme ivmesini yakaladı. Fuarcılık ve emek yoğun sektörlerin katkısı var" dedi. Kocaoğlu, yapacakları çalışmalar, arama konferansları, yurtdışı seyahatleriyle yol haritasını çizim fuarcılığı en az iki-üç misli büyütmeleri gerektiğini, fuarcılığın aynı kalması durumunda yapılan yatırımların kente katkısının olmayacağını söyledi. Ayakkabı fuarcılığı ve sektörünün de büyüyeceğine inandığını belirten Kocaoğlu, bunun için alım heyetleri, iştirakçıları kente getireceklerini söyledi.
FUARA KİMLİK VE LOGO
36'ncı Ayakkabı Kış Fuarı açılış töreninde konuşan Ege Ayakkabı Sanayici Derneği Başkanı Şevket Cihan, İzmir ayakkabıcılık sektörünün Türkiye'de hakettiği yerde olması için harekete geçtiklerini söyledi. Öncelikle fuara kimlik ve logo kazandırmak için yarışma düzenlediklerini belirten Cihan, Gaziemir'de kısa süre içinde açılacak Yeni Fuar Alanı ile birlikte İzmir'deki ayakkabı fuarlarının da ivme kazanacağına inandığını belirtti. Yeni Fuar alanıyla birlikte ayakkabı fuarının köklü bir değişikliğe gideceğini belirten Cihan “Uluslararası acenteyle anlaştık. Fuar organizasyonu ve kentin tanıtımı için turlar düzenlenecek. Sürekli değişen fuar tarihlerini sabitleyeceğiz. Avrupa'daki fuarlardan da öne geçerek Eylül ve Mart aylarında fuar gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.
İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, konuşmasında sektörün en önemli sorunun kayıtdışı üretim olduğunu belirtti. İzmirli esnafın fuarına sahip çıktığını belirten Ata, 'Fuar yapılmayacak' şeklinde açıklama yapan bazı kesimlere tepki gösterdi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, fuarcılığın ayakkabıcılık sektörü için bir düğün olduğunu söyledi. Vali yardımcısı Şahin Arslan ise Türkiye'nin ayakkabı sektöründe dünya markları yaratacak güçte olduğunu söyledi. 36'ncı Ayakkabı Kış Fuarı CHP İzmir milletvekili Mehmet Ali Susam, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Vali Yardımcısı Şahin Aslan ve sektör temsilcilerinin kurdele kesme merasimi sonrası açıldı. Törenden sonra standlar gezildi.
AYAKKABI MÜZESİNDE HARRY POTTER ÇARIĞI
Fuar içinde İzmir Ayakkabıcılık Mesleki Eğitim Merkezi binasında yeralan, Türkiye'nin ilk Ayakkabı Müzesi sergisi de açıldı. Ayakkabı ve ayakkabı el aletleri müzesinde 1910 yılında elde imal edilmiş çizme, yüzelli yıllık makine ve el aletleri, metelik, Osmanlı postalı, Efe çizmeleri yer alıyor . Serginin en ilgi çeken parçası ise dünyaca ünlü Harry Potter filminde kullanılan çarık oldu. Potter'ın çarıkları filmin yapıldığı yıllarda Türkiye'de üretilmişti. Fuar ve sergi 15 Haziran saat 19.00'e kadar açık kalacak. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olacak.

(FOTOĞRAFLI)