İZMİR'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Soma faciasının yası nedeniyle sessiz, slogansız bir yürüyüşle kutlandı. Yürüyüşte yüzlerine kömür karası süren gençler başlarına madenci bareti takıp, ellerinde 'Maden ocaklarında ölmek kader değil', 'İş kazası değil katliam' yazılı pankartlar taşıdı.
İzmir'de Atatürkçü Düşünce Dernekleri(ADD)  tarafından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen yürüyüşe CHP örgütleri de katıldı. Soma maden faciası nedeniyle sessiz ve slogansız yapılan yürüyüşte yüzlerine kömür karası süren gençler başlarına madenci bareti takıp, ellerinde 'Maden ocaklarında ölmek kader değil', 'İş kazası değil katliam' yazı pankartlar taşıdı. Yaklaşık 1000 kişinin ellerinde Atatürklü Türk bayraklarıyla katıldığı kortejin başında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ile ilçe belediye başkanları yeraldı. Konak'tan yaklaşık 1.5 kilometre yürüyerek Alsancak Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı'na gelen İzmirliler, burada Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi için saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı'nın ardından ADD ve CHP'nin yanısıra 'İzmir halkı' ve 'Vardiya Bizde' platfromları da anıta çelenk koydu. Atatürk'ün Gençliğe Hitabı ile gençliğin verdiği yanıt hep birlikte söylendi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Hükümet'e yönelik eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:
"Gün ışığından korkan vampir gibi 19 Mayıs'tan korkuyorsunuz. Siz aslında özgür Türkiye'den korkuyorsunuz. O zat'ın amacı belli. Türkiye'yi dönüştürmek istiyor. Bunun için zorbalıklara dayalı bir karanlıklar labirenti kurdu. Ama bu labirenti 19 Mayıs'ın ışığıyla yıkacağız."
NASIL BİR CUMHURBAŞKANI?
Çıray, 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Türkiye'nin nasıl bir çumhurbaşkanı istediğini şu sözlerle anlattı:
"Adil yargı bağımsızlığına saygılı olmalı, sakin ve huzur içinde olmalı. Yolsuzluklardan arınmış şaibesiz olmalı, dürüst ve temiz olmalı. Türkiye bir kısım yurttaşlarının 'döünü' küçümseyen ırkçılık ve mezhepçilik yapmayan bir cumhurbaşkanı arıyor. Şehitler vererek kazandığımız milli kazanımlarımızı masada vermeyecek bir Cumhurbaşkanı arıyor. Merak etmeyin bu ülkenin bu özelliklere sahip binlerce evladı var."
ADD adına basın açıklaması yapan Ali Cem Kaya da "Memleketi soyup soğana çeviren, her bir köşesini yandaşlarına peşkeş çekip işgal eden gözü dönmüş diktötürün sonu bellidir. Kaybettiğimiz onbinlerce işçi kaza değil ihmal kurbanıdır. Bunun tek adı vardır, cinayettir" dedi.

ED(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)