Utku BOLULU/ İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Konak ve Karşıyaka tramvay projesinde kullanılmak üzere Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve ING Bank ile 165 milyon euro tutarında kredi anlaşması imzaladı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, “İzmir 4 milyon İzmirlinin gücüyle kalkınacak ilerleyecek, büyüyecek Türkiye’nin tek kentidir. Böyle bir kentte belediye başkanlığı yapmak, böyle bir kentte muhalefet partisinin belediye başkanlığı yapmak onurların en yücesidir” dedi.
İzmir’de kent merkezindeki toplu ulaşıma ve trafiğe önemli katkısı olacak Üçkuyular-Halkapınar arasındaki 12.6 kilometre uzunluğundaki Konak tramvayı ile Alaybey ve Mavişehir arasındaki 9.7 km uzunluğundaki Karşıyaka tramvayı için 15 gün içinde iki önemli adım atıldı. Tramvayların ihalesinin 26 Şubat’ta yapılmasının ardından bugün de yapım işlerinde kullanılmak üzere IFC, AFD ve ING Bank ile 165 milyon euroluk kredi sözleşmezi törenle imzalandı.
Kredi töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 10 yılda sıkıntılı bir finansman gücünden çıkarak toparlandıklarını, bugünkü finans ve yatırım gücüne ulaştıklarını söyledi. Kocaoğlu “Bir belediyenin kalıcı, doğa, insan, çevreye yönelik bir yatırım yapmak istiyorsanız çevre yatırımları ve ulaşım yatırımlarına önem vermesi gerekiyor. İZSU’yla çok az kredi desteğiyle çevre yatırımları gerçekleştirebiliyoruz. Ancak, metro, tramvay, banliyö, otobüs ulaşım yatırımları için büyük bir finans desteğine ihtiyaç var. Özkaynaklarımızla alt-üst geçitler, 400 milyon TL fuar alanı gibi yatırımları İzmir’in finans gücüyle yapıyoruz. Ama 360 milyon TL’lik vapurlar, tam adaptif trafik sistemi, tramvay gibi yatırımları IFC konsorsiyumunda kredi sözleşmeleriyle gerçekleştiriyoruz. Toplamda aldığımız alacağımız kredi tutarı 320 milyon euro civarındadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredibilitesi, mevzuata göre borçlanabileceğimiz miktar bunun dört katıdır. Tabii ki ödeyebileceğimiz kadar borçlanacağız. Aldığımız krediyle otobüsle yaptığımız taşımayı tramvayla yaptığımız zaman ikisi arasında farkla tramvayın hem ana parasın hem de faizini, İZBAN ve Metro’da olduğu gibi karşılayacağız” diye konuştu.
Kocaoğlu, modern ve hızlı yolcu vapurlarının ilkinin Körfez’e geldiğini, her üç ayda bir diğerlerini teslim alacaklarını, arabalı vapurların yapımının da başladığını söyledi. Tramvay ihalesinde tekliflerin açıldığını, incelemenin sürdüğünü belirten Kocaoğlu, “Umuyoruz problem çıkmaz ihale sürecinde. Kredisi de hazır olduğuna göre hemen çalışmaya başlarız. Yeni metro hatları yapılacak. Bornova’da, Buca’da, ayrıca Kordon’da nostaljik tramvay çalıştıracağız. Sözün özü, 11 kilometre aldığımız raylı sistem uzunluğunu bugün 96 kilometre ile çalıştırıyoruz. Bu ayın 25’inde 97 kilometre, 30 Nisan’da 100 kilometre olacak. İZBAN’da Torbalı istasyon devreye girince ise 130 kilometreye çıkacak. Önümüzdeki 5 yıl sonunda 302 kilometreye çıkartmayı hedefliyoruz. Ulu Önder Atatürk’ün dediği ve bir demiryolu projesinin sloganında olduğu gibi ‘İzmir’i demir ağlarla örüyoruz” dedi.
Aziz Kocaoğlu, "kentler bir zaman müzeleri, sanayi havzaları, limanları, kültür-sanat aktiviteleri ile öne çıktı. Bugün kentlerin olmazsa olmaz kalitesi, niteliği çevre yatırımlarıyla ölçülmektedir dünyada. Hedefimiz tüm çevre yatırımlarını tamamlamaktır. Arıtmaların çoğunu bitirdik, azı kaldı. Çamur çürütme kurutma tesisini bitirdik. Bir katı atık bertaraf tesisi problemi var. Yerden dolayı uzadı. İkincisi ve en büyüğü de İzmir Körfezi’ni tekrar 70 yıl önceki gibi yüzülebilir hale getirmek. Projeye başlamak için ÇED onayını bekliyoruz. Türkiye’de seçim arefisinde bu işlere ara verilir. Umuyorum seçim sonrası onay verilir ve işe başlarız. 10 yıldır dikenli yollardan geçerek çalışmaya, üretmeye, kente gerekli yatırımları yapmaya yoğun çaba gösterdik. Önümüzdeki 5 yılda birikimimiz, güçlü finans yapımız, 4 milyonluk İzmirlilerle kurduğumuz güven ve sevgi bağı bizi hedefe doğru yürümede en çok motive eden faktörlerin başında geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 'İzmirliyiz yaparız' diyoruz. Her şeye rağmen İzmirli olarak sloganın hakkını verdiğimizi, kredi sözleşmesinde ispat ediyoruz. İzmir 4 milyon İzmirlinin gücüyle kalkınacak ilerleyecek büyüyecek Türkiye’nin tek kentidir. Böyle bir kentte belediye başkanlığı yapmak, böyle bir kentte muhalefet partisinin belediye başkanlığı yapmak onurların en yücesidir” dedi.
Sözleşme törenine katılan IFC Türkiye Direktörü Carsten Mueller, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çalışmaktan gurur duyduklarını söyledi. Körfez ulaşımı için yaptırılan modern gemilerin alımında da işbirliği yaptıklarını belirten Mueller “Tramvay sözleşmesi için 6 ayda hazırlandık. Ekip olarak hızlı çalıştık. İmza töreni uluslararası finansal kurumlar ile belediye arasındaki işbirliğinin önemini gösteriyor. Türkiye’de benzer projelerin uygulanması için örnek oluşturacağız. Altyapı şehrin kalbidir. Bu şekilde İzmir dünya kenti olacak. Trafikte tıkanmalar azalacak. Bu ayrıca çevre dostu projedir. Daha fazla insana hizmet verilecek. Sadece belediye bütçeleriyle bu projeler karşılanmaz. IFC portföyünde İzmir Türkiye’deki ikinci büyük kenttir. Projeler İzmir’i geliştirecek. Sürdürelebilir modern çevre dostu şehir olarak kalacak” diye konuştu.
AFD Türkiye Direktörü Bertrand Willocguet ise İzmir’in Akdeniz’e ve dünyaya açılan İzmir’in sürdürülebilir gelişmede önemli adımlar attığını, yolcu gemileri ve tramvayların bunun örnekleri olduğunu söyledi. Toplu ulaşım sisteminde Akdeniz’e örnek olan İzmir’in kıyı tasarım projesiyle de önemli bir yatırım yaptığını belirtti.
ING Bank Yapılandırılmış Finansman Direktörü Görkem Ataç ise İzmir’de gemiler ve yeni iskele yapımları için kredi desteğine katkıda bulundukları için gurur duyduklarını söyledi.
Törene, CHP İzmir milletvekillelri Alattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Rıza Türmen de katıldı. Konuşmalarına ardından Kocaoğlu ve Banka yetkilileri sözleşmeyi imzaladı.

UB(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)