İZMİR'de dün katıldığı bir sempozyumda "Soma'da hayatta kalan aklını kullanandır" diyen İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, tepkiler üzerine konuşmasının yanlış anlaşıldığını söyleyerek, üzüntülerini dile getirdi. Harputlu, "Konuşma konusu bilimdi. Sadece, kurtulan madencilerin deneyimlerini de değerlendirerek, ileride olabilecek her türlü afet veya iş kazalarında kaybı en aza indirebilmek için bilgi ve akıl gibi güçleri nasıl kullanabiliriz konusuna değindim" dedi.
İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, dün Ege Üniversitesi'nin düzenlediği 'Temel Bilimler Sempozyumu'nda Soma'da yaşanan maden faciası hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. Harputlu, sempozyumda "Hepinizin dikkatini çekmiştir. Bazı kurtulan kişiler kurallara uymayarak, tabiri yerindeyse, hayatlarını kurtarmışlardır. Çünkü akıllarını kullanmışlardır. Hayatta kalan aklını kullananlardır. Orada yönlendirenler, hazırlanan planlara göre tahliye yollarını gösterenler, şunu gösterenler, bunu gösterenler, her şeyi hazır şablona uygun yapanlar insanları gaz sızıntısına yönlendirmiştir. Düşünebilen, aklını kullanan geri dönmüş, hayatını kurtarmıştır" demişti. Harputlu, yazılı ve sosyal medyada dile getirilen tepkiler üzerine yazılı açıklama yaptı ve şunları söyledi:
"Sempozyumda yaptığım kısa konuşmadan asla arzu etmeyeceğim, hiç kastetmediğim anlamların çıkarılmasına çok üzgün olduğumu ifade etmek isterim. Hepimizin bildiği gibi anlam karmaşık bir olaydır. Bazen söylemek istediğiniz şey ile karşıdakinin anladığı birbirini tutmayabilir ve bu da yanlış anlaşılmalara sebep olabilir.Konuşmama Soma şehitlerimizi anarak, milletçe ne kadar çok üzgün olduğumuzu belirterek ve başsağlığı dileyerek başladım. Sempozyum konusu gereği bilim, bilimin, insanların hayatlarını kolaylaştırmak için üretilen teknolojiler olduğunu, bilginin güç kaynağı olduğunu söyledim. Örnek olarak ise 'Soma'da ki maden ocağı faciasından mucize kurtuluş' başlığı ile verilen haberden hareketle bilginin çok kıymetli olduğunu, aklını kullanmanın hayatı kurtardığını söyledim. Bu madencinin 'İstim borularında temiz hava vardır' bilgisi o an umuda giden yolu olmuştur. O an aklını kullanabilmesi, bilgisini kullanabilmesi onu evine, ailesine bağışlamıştır. Beraberinde beş arkadaşını bile kurtarabilmiştir. Ayrıca bir başka madencinin 'Havayı ters taraftan verince o bulunduğumuz yere de duman geldi. İşte içeride kalan çoğu kişi bayıldı. Kalan arkadaşlarıma havanın geldiği tarafa gidelim dedim' ifadesini okuyunca da madencinin en zor anında sağduyu bilgisini kullanarak hayatta kaldığını düşündüm. Bu konuşma asla kaybettiğimiz madencilerimize yönelik değildi. Konuşma konusu bilim idi. Sadece, yukarıda belirttiğim kurtulan madencilerin deneyimlerini de değerlendirerek, ileride olabilecek her türlü afet veya iş kazalarında kaybı en aza indirebilmek için bilgi ve akıl gibi güçleri nasıl kullanabiliriz konusuna değinildi. Konuşmamın bu şekilde anlaşılmasından ve istemeden de olsa Soma faciası nedeni ile hassas olan kamuoyunun incinmesinden dolayı çok üzgünüm. Kaybettiğimiz tüm madencilerimizin ailelerine başsağlığı, yaralı kardeşlerimize acil şifalar dilerim."

ED(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)