Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - ADALET Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi olarak yürütülen 'Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında İzmir Adliyesi'nde 'Medya İletişim Bürosu' açıldı. Büronun açılış kurdelesi 7 makasla kesildi.
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın sorumluluğunda yürütülen ve Türkiye'de medya ile adalet kurumları arasındaki ilişkiyi kurumsal hale getirerek toplumun adalet sistemine olan güvenini arttırmayı hedefleyen 'Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi', Avrupa Birliği eşleştirme projesi olarak yürütülüyor. Basın sözcülüğü müessesi sayesinde yargının medya ile olan güven bağının güçlendirilmesi, bilgi akışının kontrolllü ve güvenilir olmasının sağlanması amaçlandı. İzmir Adliyesi A-Protokol kapısı girişinde yapılan törene, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Atilla Sertel, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, İzmir Adli Yargı Komisyonu Başkanı Akar Karasu, Bölge Adliye Mahkemeleri Başsavcısı Celal Kocabaş, İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı İbrahim Demirtaş, Strateji Geliştirme Başkanlığı Yardımcısı Birol Terlemez, Emekli Bonn Başsavcısı Bernd König, Düsseldorf Eyalet Mahkemesi Basın Sözcüsü Brigitte Koppenhöfer ile hakim ve savcılar katıldı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, adli olayların kamuoyunun ilgisini çeken ve yakından takip edilen olaylar olduğunu, olay anından itibaren soruşturma ve dava süreci hakkında, kamuoyunun bilgi ihtiyacının ortaya çıktığını, kaynaktan kamuoyuna bilgi akışını ise medyanın sağladığını söyledi. Doğru bilginin belirli sınırlar dahilinde kamuoyuna aktarılmasının, toplumun adalet sistemine güveni açısından önemli olduğunun altını çizen Doğru, Medya İletişim Bürosu'nun Hatimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından görevlendirilecek basın sözcüsüne bağlı olarak basın açıklamalarına ilişkin işlemleri yürüteceğini, adliye ile gazeteciler arasında irtibat noktası olacağını söyledi. Doğru, bu proje ile amaçlanan hedeflere ulaşmak için medya mensupları ile işbirliği içinde olmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
Emekli Bonn Başsavcısı Bernd König, yargı ve basın arasındaki ilişkinin hassas bir ilişki olduğunu, bu ilişkiyi her iki tarafın çıkarlarının korunması doğrultusunda geliştirilmesi ve kamuoyunu davalar konusunda ölçülü olarak bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Düsseldorf Eyalet Mahkemesi Basın Sözcüsü Brigitte Koppenhöffer, Almanya'da geçerli basın kanunlarına göre hem idarelerin hem de savcılıkların medya kuruluşlarına toplumu bilgilendirme kopsamında bilgi vermekle yükümlü olduğunu belirtti.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de, iletişim bürosunun açılışıyla önemli bir adım atıldığını, medyanın toplumun bilgilendirilmesi konusunda dördüncü kuvvet olduğunu, bu kapsamda ifade özgürlüğünün büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Yedi makaslı kurdele kesimiyle Medya İletişim Bürosu'nun açılışı gerçekleşti. Heyet daha sonra adliye binasında yer alan basın odasına gitti. Heyet, burada gazetecilerin çalışmalarını kolaylaştırmak için, eksiklikleri tespit etti. İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, adliye olarak buraya 2 bilgisayar, fotoğraf makinesi ve eşyaların konulacağı dolap, televizyon ve yeni mobilya koyacaklarını belirtti. Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise üç adet bilgisayarın da kendileri tarafından buraya konacağı sözünü verdi.
Bernd König ve Brigitte Koppenhöffer, Medya İletişim Bürosu'nda görev yapacak personele "uygulamalı destek eğitimi" verdi.

BK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)