Enver ALAS / İSTANBUL, () Soma'da meydana gelen maden faciasına dikkat çekmek için dün akşam saatlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Maden Fakültesi'ni işgal eden öğrencilerin eylemi devam ediyor. Fakülteyi işgal eden İTÜ Maden Fakültesi öğrencilerine, başta Mimar Sinan Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olmak üzere aralarında Taksim Dayanışması'nın da olduğu çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri destek verdi.
İTÜ Maden Fakültesi'nde okuyan bir grup öğrencinin dün akşam saatlerinde fakültede başlatığı işgal, bugünde devam ediyor. Öğrenciler, İTÜ'nün Ayazağa'daki Yerleşkesi'nde bulunan fakültenin binasına giriş yapılan kapılara masa, sandalye, bank ve koltuklarla barikat kurdular. Binaya 'Bu fakültede işgal var', 'Üniversite Ayağa! Soma'nın Hesabını Sormaya!' yazılı pankartları asan İTÜ'lü öğrencilerin işgal eylemine bugün İstanbul'daki çeşitli üniversitelerin öğrencilerinden destek geldi. Aralarında Mimar Sinan Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgi ve Özyeğin Üniversitesi okuyan öğrencilerden oluşan bir grup, işgal edilen İTÜ Maden Fakültesi'ne geldi. Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri 'Soma'nın katili AKP' yazılı pankart ile Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de 'Her yer Soma, her yer direniş' yazılı pankartı açtı. Öğrenciler, fakülte önünde Soma'da hayatını kaybeden maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. İşgal eylemi yapan öğrenciler fakülte binasının balkonuna çıkarak kendilerine destek veren öğrenciler ile birlikte karşılıklı 'Soma'nın kömürü AKP'yi yakacak', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Üniversiteler ayağa, hesap sormaya' şeklinde slogan attılar.

"RESMİ AÇIKLAMA YAPILMALIDIR"
Fakülteyi işgan eden öğrenciler balkondan bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada '13 Mayıs Salı günü Soma'da yaşanan madenci katliamının faillerinden ve üniversitemizdeki işbirlikçilerinden hesap sormak için İTÜ Maden Fakültesini işgal etmiş bulunuyoruz. İşgalin ardından İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Fatma Arslan, fakültenin Soma Holding ile olan bütün ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Talebimiz üzerine rektörlük genel sekreteri işgale katılan hiçbir öğrenciye soruşturma açılmayacağının garantisini verdi. Ayrıca Orhan Kural internet sitesinden özür dilemek zorunda kaldı. Başlıca taleplerimizin sözlü olarak kabul edilmesiyle birlikte bu işgal taleplerle sınırlandırılamaz. Rektörün konuyla ilgili hükümetten hiçbir farkı olmayan bilimden uzak kaderci açıklamalarını tanımıyoruz. İTÜ yönetimi sözlü olarak kabul ettiği taleplerimizi ve Soma'da yaşananları bir katliam olduğuna dair resmi bir açıklama yapmalıdır" ifadelerine yer verildi.

"ÖĞRENCİLERDEN DESTEK"
Öte yandan İşgale destek için gelen Boğaziçi Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi öğrencileri de bir basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Burçin Yıldırım okudu. Açıklamada, Soma'da acılı ailelere müdahale edilirken, bizlerde artık yaşadığımız yerlere kendi hayatlarımaz müdahale etmeye ve değiştirmeye başladı. İTÜ'den gelen haber sadeace bir başlangıçtı. Biliyoruz ki, üniversitede beyaz yakalı plazada, işçi taşerona ve sermayeye karşı mücadele ettikçe, mücadelemiz yükselecek, direniş büyüyecek. İTÜ Maden Fakültesi'nin işgali bizim taleplerimizdir. Onları sahiplenerek, yaşadığımız her yeri direnişin merkezi haline getirmeye çağırıyoruz. Reddediyoruz, işgal ediyoruz ve yeniden inşa ediyoruz. İTÜ Maden Fakültesi işgali onurumuzdur" denildi.
Basın açıklamalarının ardından İTÜ'lü öğrenciler işgal eylemine devam edeceklerini açıkladılar. Destek için gelen öğrencilerde yanlarında getirdikleri pankartları fakülte önüne bırakarak olaysız bir şekilde dağıldılar.
Öğrencilerin İTÜ Maden Fakültesi Dekanlığı'ndan "Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan'ın Maden Mühendisliği Akademik Danışma Kurulu'ndan çıkarıldığının Maden Fakültesi dekanı tarafından deklare edilmesi, Orhan Kural'ın kamuoyundan özür dilemesi ve işgale iştirak eden hiç kimseye soruşturma açılmaması" talepleri olmuştu.
(BB) (FOTOĞRAFLI)