Kürşat TERCANLI - Muhammet BAYRAM / ANKARA, () - İSVİÇRE'de velayet davası nedeniyle İsviçre İnterpolu tarafından tutuklanan Yusuf Onur'un kızları ve akrabaları İsviçre Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakarak eylem yaptı.

Yusuf Onur, İsviçre'de evli olduğu Magdalena Gleçzmann ile boşandıktan sonra İsviçre Mahkemesi, kızları Corinne Onur'un anneye verilmesi kararını verdi. Baba Yusuf Onur, Çanakkale Aile Mahkemesi'nin kararı neticesinde kızı Corinne Onur'u 8 yıl önce İsviçre'den Türkiye'ye getirdi. Corinne Türkiye'de yaşamaya devam ederken, eşinden boşandığı annesi Magdalena, babasına dava açarak 14 Aralık 2009 tarihinde, babasının tutuklamasına sebep oldu. Yusuf Onur, seyahat amaçlı gittiği Gürcistan'da, İsviçre İnterpolu tarafından havaalanında gözaltına alındı. İddiaya göre, bir süre Gürcistan'da cezaevinde kalan Yusuf Onur, cezaevinde işkence görerek bacağından sakat kaldı.

Yusuf Onur'un 17 yaşındaki Corinne Onur, "2006 yılında babam Yusuf Onur beni isteğim üzerine İsviçre'deki koruyucu aileden alıp yasal olarak Çanakkale Aile Mahkemesi'nin kararına istinaden Türkiye'ye getirdi. Bundan dolayı babam İsviçre'de 4 yıl ceza aldı. İsviçre İnterpolu babamı Gürcistan'da tutuklattı. Bunun üzerine biz babamın avukatlarına Çanakkale Aile Mahkemesi'nin kararını gönderdik. Bu kararla babamın suçsuz olduğunu savunmaya çalışırken İsviçre Federal Polisi, babamın yasal olmayan askeri silahlara, savaş aletlerine, bomba niteliğindeki patlayıcılara sahip olduğunu; adam kaçırma olaylarına dair gerçeği tamamen göz ardı ederek babam hakkında Gürcü rejimine babam hakkında terörist algısı vermesi, babamın en ağır şekilde işkence görmesine ve işkenceler sonucu sakat kalmasına neden olmuştur" dedi. Babasının Gürcistan cezaevinde prostat kanserine yakalandığını ve Gürcistan cezaevinden 11 Ocak 2013 tarihinde İsviçre Kantonfreebouk hapishanesine götürüldüğünü iddia eden Corinne, "Babamın acil tedavi edilmesi yönündeki taleplerine, İsviçre hastanesi tarafından bilinçli olarak cevap verilmemiştir. Cezaevi üst yönetim sorumlusu bilinçli olarak cezaevi yönetimini ve sağlık personelini etkileyerek babamın tedavi edilmesini engellemiştir" dedi.



BAŞBAKAN'DAN YARDIM İSTEDİLER

Yusuf Onur'un ikinci evliliğinden olan diğer kızı ile İsviçre Büyükelçiliğine gelen Corinne Onur, ablası Şeyma Onur ile birlikte ayrı şehirlerde eğitimlerine devam ettiklerini belirtirken "Bizim babamıza ihtiyacımız var. Son çare olarak sizlerin aracılığıyla Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah rızası için, insanlık adına, babamızın başına gelenlerden dolayı bize yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.

Büyükelçilik önünde "Müslümanlarla Dayanışma Platformu’nun da desteği ile toplanan Yusuf Onur'un kızları, akrabaları ve yakınları, elçilik önüne çelenk bırakarak protesto ettikten sonra pankartları toplayarak ayrıldılar

() (KT/MB) (FOTOĞRAFLI)