İZMİR Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) üyeleri, 17 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından yaşanan süreçle ilgili olarak Konak Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. İSTOK adına konuşan İnsani Yardım Derneği (İZYAD) Genel Başkanı Rasim Çağlar, "İslam coğrafyasındaki acı kan ve gözyaşını dindirmek için Müslümanları bir araya getirecek, acıları dindirecek, geçmişte olduğu gibi bugün de mazlumların hamisi olabilecek, zalimlerin karşısında dik durabilecek bir Türkiye bekliyoruz" dedi.
Aralarında Aklıselim Derneği, Anadolu Gençlik Derneği, İnsani Yardım Derneği, Hayat Derneği, Diyanet-Sen İzmir Şubesi, İnsan Der, İrfan Derneği’nin de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyesi yaklaşık 20 kişi, cuma namazı sonrası Konak Meydanı’nda toplandı. 17 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından yaşanan süreçle ilgili olarak bir basın açıklaması yapıldı. Topluluk adına konuşan İZYAD Genel Başkanı Rasim Çağlar, şunları söyledi:
"Krizin meydana gelmesinde küresel aktörlerin etkinliğini gözardı etmeksizin, yerel planda bu krizin sebebi olarak görünen rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ivedilikle sonuçlandırılması için iddianamenin olabildiğince kısa süre içinde mahkemeye sunulması, yargılamanın adil ve hızlı bir şekilde sonuçlandırılması hayati öneme sahiptir. Bu, itham edilenlerin suçlu ise cezalandırılması, suçlu değilse aklanması için şarttır. Yargılama yapılarak suçluluğu sabit oluncaya kadar hiçkimsenin suçlu gibi gösterilmesi kabul edilemez. Bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının (STK) önemli görevlerinden birisi, siyasi iktidarların doğru yaptıklarını desteklerken yanlış yaptıklarını da eleştirmek ve düzelmesine yardımcı olmaktır. Doğrudan siyaset yapmak isteyen STK’lar parti kurarak bunu yapabilir, ancak sivil toplum kuruluşu olarak bir kavganın tarafı olamaz. STK’lar içinde bir odak böyle bir yanlış yaptığında diğer mensuplar bunu düzeltme çabası içinde olmalıdır. Kamu görevinin ifasında yargı ve yürütmenin görevlileri, kendi kişisel veya mensup oldukları camianın görüşüne göre değil yasalara göre hareket etmekle yükümlüdürler. Bunun dışında çıktıklarında suç işlemiş olurlar. Toplumun tüm katmanlarının yargılama süreci boyunca sakin olmasını, yargının herhangi bir hareketini aşırı büyütmenin, ülkedeki tüm dengeleri sarstığının bilincinde olmasını, kutuplaşmaya meydan verilmemesini tavsiye ediyoruz."
Konuşma sonrası temiz bir Türkiye için dua eden platform üyeleri, ardından dağıldı.