Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - HATAY'ın İskenderun Belediyesi önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, belediye bünyesindeki güvenlik şirketinde çalışırken haksız yere işten çıkarıldıklarını öne sürerek eylem yaptı. Belediye Başkanı Ak Partili Seyfi Dingil, güvenlik görevlilerin çalışmadıkları için işten çıkarıldığını söyledi.
MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt ile Taşeron İşçileri Derneği Başkan Yardımcısı avukat Orhan Korkut'un da destek verdiği eylemde, grup adına konuşan Güvenlik Amiri Muzaffer Keleş, güvenlik görevlilerinin haksız yere işten çıkarıldığını öne sürerek şunları söyledi.
"İskenderun halkına ait 70'e yakın tesisi gece-gündüz demeden koruyan, bir lokma aşı ekmeği evinde bekleyen, eşini çocuklarını geçindirmeye çalışan 75 kişinin işine son verildi. 1-13 Mayıs tarihleri arasında 225 güvenlik görevlisi sigortasız çalıştırıldı. Mağduriyetimiz giderilmeyecek olursa belediye binası önünde ailelerimizle birlikte oturma eylemi başlatacağımızı ilan ediyoruz. 4857 sayılı iş kanunu gereğince çalışma süresine uygun olarak ihbar yapılmaksızın telefonla özel güvenlik görevlisine 'Yarın işe gelmiyorsunuz, atıldın' demek kanuna aykırı olduğunu biliyor musunuz?"
'EKMEKLE OYNAYAN İFLAH OLMAZ'
İşçilere destek veren İskenderun Belediye Meclisi eski CHP'li üye olan avukat Bülent Akbay da işten çıkarmaların son derece yanlış olduğunu belirterek, "Seçim öncesi bu insanların ekmeğini pazarlık konusu edip, bu insanların emeklerin emeklerini çalıp, 'bana oy verin, size iş imkanı sağlayayım' deyip iktidara geliyorlar. Üzülerek görüyorum ki Sayın Seyfi Dingil de aynı şeyi yapmıştır; gelir gelmez hizmetlere yönelik radikal bir takım kararlar almak yerine, en kolayı, işçilerin ekmeğiyle oynamayı tercih etmişti^" dedi.
Belediye Başkanı Seyfi Dingil'i bu yanlıştan dönmeye çağırdığını söyleyen Akbay, "Çünkü ekmekle, insanların aşıyla oynayan hiçbir insan iflah olmamıştır" diye konuştu.
MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt ise çeşitli iddialar gerekçe gösterilerek güvenlikçilerin iş akitlerinin feshedildiğini, ancak belediye başkanının bu iddiaları kanıtlama mecburiyetinde olduğunu söyledi.
'İŞTEN ÇIKARTILANLAR HANGİ PARTİLİ BİLMEM'
30 Mart'ta yapılan seçimlerde CHP'li Yusuf Civelek'ten koltuğu devralan Belediye Başkanı Seyfi Dingil ise işten çıkarılan işçi sayısının 75 değil 35 olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Ben çalışanın yaptığı işe bakarım. İşi bitirdikten sonra sabaha kadar kimin bayrağını sallar benim için önemli değil. İşten çıkanların hangi partili kim olduğunu ben tanımıyorum bile. Tablolar geliyor önüme 'Çalışmıyor' deniliyor. MHP'li AKP'li CHP'li ben işten çıkartılanların hangi partiden olduğunu dahi bilmiyorum. İşten çıkartılanlar konusunda ayrım yapmadım."

UA(OS/ESM) (FOTOĞRAFLI)